Sok esővel, havazással jönnek a frontok

Vágólapra másolva!
Sokfelé jelentős csapadék várható a hétvégén eső, havas eső és hó formájában. Szombatra több fokkal csökken a hőmérséklet, mert egy nyugat felől érkező hidegfront alakítja az időjárást.
Vágólapra másolva!

Északnyugat felől pénteken hidegfront érkezik Közép-Európába, ezért először Ausztria, Szlovákia térségében ered el az eső, az 1000-1500 méter feletti hegycsúcsokon havazás várható. A front csapadékrendszere péntek éjszaka vonul át Magyarország felett, és szombatra éri el Ukrajnát és Romániát, ott is változékony, csapadékos időt okozva.

Estig csak kisebb mennyiségű eső valószínű, majd estétől északnyugat felől intenzív csapadék várható. Általában esőre kell számítani. A csapadékzóna késő estére, éjfélre eléri a Nagykanizsa-Budapest-Északi-középhegység vonalat, és hegyvidéki területeken havas esőre, hóra is válthat már a csapadék.

A csapadékösszeg több helyen - főként a Dunántúl középső és déli részén - meghaladja 20 millimétert. Síkvédeken nem valószínű, hogy a hó megmaradna a talajon. A hegyvidéki területeken, 300 méteres magasság felett 5-7 centiméter megmaradó hóra számítanak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai. Ahogy a front kelet felé halad, a hajnali órákra a Dél-Dunántúlon és az Alföldön várható nagyobb mennyiségű csapadék

Pénteken előbb a Dunántúlon, majd helyenként az Alföldön is viharos lökésekkel kísért délnyugati szél várható. A legerősebb lökések meghaladhatják a 65-75 km/órát.

Szombaton erős, időnként viharos északnyugati szélre kell számítani a délnyugati és északkeleti országrész kivételével. A legerősebb lökések elérhetik a 70 km/órát, elsősorban a közép-dunántúli régióban és Pest-megyében.

Vasárnapra mérséklődik a szél, és nagyrészt napos idő várható, legfeljebb 1-2 helyen alakulhat ki zápor, hózápor. A csúcshőmérséklet a hétvégén 3, 7 fok között alakul, és vasárnaptól megjelennek a keményebb éjszakai fagyok is.