Újabb front jön hétvégén a viharciklon után

Vágólapra másolva!
Melegfront érkezik szombat estére a pénteken átvonult viharciklon után. Egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, de estig csak a nyugati tájakon fordul elő eső, havas eső, havazás. Néhány centiméteres hótakaró az ország középső részén alakul ki.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a változékony idő a hétvégén a pénteki viharciklon után. Bár szombatra valamelyest mérséklődik az erős szél, de a Dunántúlon és a középső megyékben még mindig lehetnek közel viharos, óránkénti 60-75 kilométeres széllökések. A nap első felében sok lesz a napsütés, majd melegfront érkezik északnyugat felől, ezért egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, de estig csak a nyugati tájakon fordul elő eső, havas eső, havazás. Néhány centiméteres hótakaró az ország középső részén alakul ki.

Vasárnapra virradóra a front kelet felé helyeződik. Keleten többfelé okoz majd havazást, a Duna-Tisza közén havas esőt, majd esőt is, míg a Dunántúlon esőre van kilátás az enyhébb levegő hatására. Hétfőn átmenetileg felszakadozik a felhőzet, de estétől ismét beborul az ég. A hőmérséklet jelentősen nem változik a frontátvonulások ellenére sem, általában 1 és 6 fokot mérhetünk napközben, éjszaka -4, +1 fokig süllyed a hőmérséklet.

Közép-Európa-szerte változékony időre kell számítani. A melegfront hétfőn már Románia, Ukrajna és Bulgária területén okoz többfelé csapadékos időt, a hegyekben akár nagyobb mennyiségű hó is hullhat. A hőmérséklet mindenütt a sokévi átlag felett alakul. A változékony idő a hét elején is folytatódik, hétfőn újabb hidegfront várható.

Ez az időszak főként a krónikus betegségben szenvedők és gyermekek szervezetét terheli meg jelentősen. A gyermekek nyűgösebbek, változó hangulatúak lehetnek. Ilyenkor az egyik leggyakoribb tünet a fejfájás. A front miatti fokozott nyugtalanság, türelmetlenség kortól függetlenül mindenkinél jelentkezhet, amely akár a közlekedési balesetek veszélyét is növelheti.