Viharos szél várható a Dunántúlon

Széltérkép, szélsebesség mérés 10 óra, 5.1.2012
Vágólapra másolva!
Viharos szélre kell számítani a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén pénteken egy viharciklon miatt. Délután néhol óránkénti 90-95 kilométeres erősségű széllökések is lehetnek. A meteorológiai szolgálat négy megyére narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.
Vágólapra másolva!

Az ország nyugati felére sárga figyelmeztetést, ezen belül négy megyére (Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom) narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A széllökések miatt már sárga riasztás is érvényben van a Dunántúl északi részére, de Budapest, Gödöllő és Gyál térségére is; itt a várható széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.

Az erős széllökéseket egy markáns hidegfronttal átvonuló viharciklon okozza. Hatására pénteken viharossá, óránkénti 65-85 kilométeressé fokozódik az északnyugati szél előbb a Dunántúl északi felén, délelőttől pedig már a Dunántúl legnagyobb részén, illetve a Duna-Tisza közén is. A déli óráktól óránkénti 90-95 kilométeres erősségű széllökésekre is fel kell készülni, elsősorban az Észak-Dunántúlon.

Forrás: OMSZ

Így közelít északnyugatról a viharciklon - az OMSZ mérései a délelőtt 10 órai állapotot mutatják

Budapesten a Főkert arra figyelmeztet, hogy a nagy erejű szél ágakat, gallyakat szakíthat le a városban bárhol. Arra kérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint ne tartózkodjanak a fák alatt huzamosabb ideig. A katasztrófavédelem az áramszolgáltatókkal együttműködve felkészült a várható viharkárokra, illetve az esetleges áramkimaradások elhárítására.

A hétvégén sem lesz nyugodt az időjárás: szombaton a Dunántúlon óránkénti 60-75 kilométeres széllökések várhatók. Este egy melegfront érkezik majd északnyugat felől, hatására néhány centiméteres hótakaró alakul ki az ország középső részén. A hőmérséklet mindenütt az országos átlag fölött alakul - a hétvégi időjárásról részletek itt olvashatók.

Viharciklonnak számítanak azok a nagyon gyorsan kialakuló, mérsékeltövi ciklonok, amelyek középpontjában 24 óra leforgása alatt legalább 24 hektopascalt (hPa) süllyed a légnyomás. A széllökések sebessége a ciklonban olykor a 200 km/órát is eléri a hirtelen kialakuló nagy légnyomáskülönbség miatt. A viharciklon áthelyeződése is nagyon gyors, ezért rövid idő alatt átvonulhat akár egész Európán, a viharos szél miatt kidőlt fák, megrongálódott épületek maradhatnak a nyomában. Szerdán és csütörtökön viharciklon okozott károkat Belgiumban, Hollandiában és Nagy-Britanniában - erről szóló cikkünket itt olvashatja.

A figyelmeztető meteorológiai előrejelzés és a riasztás között az a különbség, hogy ez utóbbit csak akkor adja ki egy adott térségre az OMSZ, amikor már egészen bizonyos, hogy a figyelmeztetésben szereplő veszélyes időjárási jelenség valóban bekövetkezik. A kistérségekre lebontott riasztásokat itt követheti a szolgálat honlapján.