Vágólapra másolva!
A második legmagasabb lavinariasztás van érvényben három osztrák tartományban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban. A figyelmeztetés szerint emberi beavatkozás nélkül is kialakulhatnak hógörgetegek. Két nap alatt egy méter hó hullott a térségben.
Vágólapra másolva!

Továbbra is jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a folytatódó havazás és lavinaveszély hétfőn Ausztria nyugati részében. Az ország legnyugatibb tartományába, Vorarlbergbe hétfő reggel Ausztria többi részéből sem közúton, sem vasúton nem lehetett eljutni.

Több vorarlbergi síközpontot már vasárnap újra elvágott a külvilágtól az, hogy lavinaveszély és az utakra dőlt fák miatt lezárták az oda vezető utakat. Tirol és Salzburg tartományokban szintén megközelíthetetlen volt több település. A három tartomány jelentős részén a második legmagasabb, négyes besorolású lavinaveszély volt érvényben hétfőn. A négyes szintű lavinariasztás esetén emberi beavatkozás nélkül is kialakulhatnak hógörgetegek.

A fennakadás legfőbb oka, hogy lezárták a forgalom elől a Vorarlberget az ország többi részével összekötő autópályát. A vasúti összeköttetés már korábban megszakadt az ország elkeskenyedő nyugati részében található, Svájccal, Németországgal, Liechtensteinnel és Olaszországgal határos térségben.

Szombaton másfél nap után oldottak fel útlezárásokat Vorarlbergben, így több tízezer turista indulhatott haza a külvilágtól addig elzárt üdülőhelyekről, illetve utazhatott oda. Az Andrea viharciklon csütörtök este viharos széllel és sűrű havazással érte el Ausztria nyugati részét. Két nap alatt mintegy egy méterrel nőtt a hótakaró vastagsága. Vasárnap újra havazott, és mintegy 30-60 centiméter hó hullott egy nap alatt. (A viharciklonokról hétvégi előrejelző cikkükben olvashat részletesebben.)