Vágólapra másolva!
Egy perccel előremozdították a globális veszélyekre jelképesen figyelmeztető Ítéletnap Órája mutatóját, amely így öt perc múlva éjfélt mutat. Az óra mögött álló tudóscsoport a katasztrofális klímaváltozás megelőzését sürgeti.
Vágólapra másolva!

Egy perccel rövidebb hátralevő időt mutat az úgynevezett Ítéletnap Órája (Doomsday Clock) - közölte az atomkutatókat tömörítő tudományos társaság és folyóirat, a Bulletin of the Atomic Scientists (BAS). A szervezet szerint a lépésre azért volt szükség, hogy figyelmeztessen: nem a megfelelő ütemben halad a nukleáris és a klímaváltozás miatti veszélyek kezelése, tudósít a BBC.

A jelképes óra percmutatóját 2010-ben egy perccel állították vissza. A BAS szerint most azért van mégis nagyobb veszélyben a bolygó, mint két évvel ezelőtt, mert több ország is képtelen volt megakadályozni az atomfegyverek további terjedését. A tudóscsoport 1947-ben jelentette be a jelképes órát, arra figyelmeztetve, hogy az atomfegyverkezési verseny közelebb hozza azt a pillanatot, amikor az emberiség elpusztítja önmagát.

Mostani közleményük szerint 2010-ben úgy tűnt, hogy a világ vezető döntéshozói valóban kezelni akarják az egész bolygót fenyegető veszélyeket. "Számos esetben úgy látjuk, ez a trend vagy nem folytatódott, vagy a visszájára fordult" - áll a BAS közleményében.

"A nemzetközi közösség valószínűleg közel került ahhoz a ponthoz, amin túlhaladva már nem lehet megelőzni a katasztrofális klímaváltozásokat" - mondta a mutató előreállításáról Allison Macfarlane, a BAS tudományos és biztonságpolitikai tanácsának tagja. A testület a klímavédelmi nemzetközi megállapodások elfogadását javasolja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, egyúttal azt kéri, történjen az eddigieknél jóval nagyobb befektetés a megújuló energiaforrások kutatásába. A klímaváltozás veszélyei már 2007-ben is szerepelt a BAS figyelmeztetésének indoklásában.

A csoport szerint a fukusimai atomerőmű katasztrófája "jelentős kérdéseket vetett fel" az atomerőmű-tervezés -és felügyelet kapcsán. Az Ítéletnap Óráját egy Washingtonban tartott tanácskozás zárásaként állították előre.