Kezdődik a fagyos idő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Vége a januári tavasznak: vasárnapra már kora délután is lehet mínusz 1 fok a leghidegebb tájakon a korábbi 3-4 fok helyett. Egyre hűvösebb levegőt hoz egy markáns hidegfront Magyarország fölé. Jövő héten mínusz 9-12 fokos fagyok is lesznek éjszakánként.
Vágólapra másolva!

Péntek éjszaka markáns hidegfront éri a Kárpát-medencét, amely mögött napközben több fokkal hidegebb, nagyrészt száraz léghullámok érkeznek Magyarország fölé. Napközben felhőátvonulásokra számíthatunk többórás napsütéssel. Főként délután lehet elszórtan zápor, a hegyekben, illetve délután síkvidéken néhol hózápor is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szelet a délnyugati és északkeleti határvidék kivételével viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 10 fok között várható - ez lesz tehát a januári tavasz utolsó napja.

Szombaton felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan alakul ki hózápor. Az északnyugati szél többfelé viharos lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 6 Celsius-fok között alakul.

Vasárnap erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, néhány órás napsütéssel. Továbbra is csak elszórtan fordul elő hózápor. Az északnyugati szél erős, néhol még viharos lesz. A hőmérséklet hajnalban -2, -7, kora délután -1, +3 fok között valószínű.

Az egyre hidegebb levegő miatt a hidegfrontokkal együtt járó tünetek lesznek meghatározóak. Fejfájás, vérnyomás ingadozás jelentkezhet, gyakoribbá válhatnak a reumás panaszok, ilyen helyzetekben a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál, ami a téli útviszonyok mellett fokozott veszélyforrást jelent a közlekedésben.

Itthon még csak a hóágyúzáshoz jó az időjárás

Az egyre hidegebb idő kedvezőbb feltételeket teremt a téli sportok szempontjából. Nagy mennyiségű friss hó ugyan nem várható, de a hóágyúzható sípályákon jók lesznek a körülmények a síeléshez. Bár egyre többfelé lesz fagy hajnalban, a hét legvégén napközben is lesznek fagyos helyek, a természetes vizeken azonban még nem alakul ki a korcsolyázás szempontjából biztonságos jégpáncél, korcsolyázni továbbra is műjégen lehet.

Az Alpokban és a Kárpátokban ismétlődő havazás valószínű a hét utolsó napjaiban, helyenként 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Kedvezőbbé válnak ugyan a hóviszonyok a síterepek nagy részén, a havazás azonban nehezítheti a közlekedést. Előreláthatóan nem lesz jelentős mennyiségű csapadék a déli területeken, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában. A környező országokban is lehűlés várható a hét utolsó napjaiban.

Bár lehűlés várható a hétvégén, szélsőséges hőmérsékleti viszonyokra nem kell számítani. Ezekben a napokban utoljára 1987 január 13-án mértek kíméletlen fagyot: akkor Pakson -30,3 fok volt. A budapesti hidegrekord ugyanezen a napon -25,6 fok volt. Az országos melegrekordot 2007-ben mérték ezen a napon Sopronban, ahol 17, 8 fok volt, míg Budapesten ugyanaznap 15,3 fok.

Ilyen volt az idő a héten
A hét első felében a Dunántúlon lényegesen, öt-hat fokkal enyhébb idő volt az átlagosnál, csak a keleti területeken maradt a sokévi átlag közelében a hőmérséklet. A legmagasabb értékek a nyugati megyékben helyenként a 10 fokot is megközelítették, míg a kelet határ mentén, egy-két tartósan borús, ködös helyen fagypont közelében maradtak. A kedden átvonult hidegfrontot többfelé kísérte csapadék, keleten főként havazás, másutt hó, havas eső, eső egyaránt előfordult, de jelentős mennyiségű csapadék nem esett az ország nagy részén. Csak néhány centiméteres hótakaró alakult ki átmenetileg, főként a keleti megyékben. Felhős és kevésbé felhős helyek és időszakok váltakoztak, a Dunántúlon sütött többet a nap, keleten eleinte tartósan párás, ködös területek is előfordultak.