Gyorsabban nő az amazonasi őserdő, mint amire a kutatók számítottak. A fák valószínűleg az egyre bőségesebb szén-dioxidot hasznosítják, viszont a sok esetben illegális fakitermelés miatt már véglegesen felborult a térség klímája.

A brazil rendőrség elitalakulatainak kellett védeniük azokat a szakembereket, akik decemberben végeztek összehangolt hatósági ellenőrzést két nemzeti parkban az Amazonas őserdejében. Az akció célja az illegális fakitermelési helyszínek felderítése volt két védett erdőségben, Trairaóban és Riosinho de Afrisióban.

Forrás: AFP/Lunae Parracho

Forrás: AFP/Lunae Parracho
A sokszor illegális fakitermelés miatt szárazabbá vált az Amazonas-medence éghajlata

A száraz évszak egyre hosszabb az Amazonas medencéjében ott, ahol már kiirtották az őserdőt. A több éven át elhúzódó, erős szárazságok azokat az erdőségeket is károsítják, amelyeket még nem érintett a fakitermelés, továbbá nő az esélye az erdőtüzek kialakulásának. Az emberi tevékenység miatt átalakuló amazonasi őserdőről január közepi számában közölt tanulmányt a Nature. Az erdőirtás azért különösen kockázatos ezen a vidéken, mert az esőerdő mintegy harmadrészben maga állítja elő a csapadékot: a növénytakaró kibocsátotta pára esőként hull vissza (a csapadék fennmaradó részét az Atlanti-óceán felől érkező nedves légtömegek biztosítják).

A brazíliai, amerikai és brit kutatócsoport legérdekesebb megállapítása az, hogy az Amazonas-medence fái gyorsabban nőnek, mint ahogy azt egy "felnőttkorába lépett" esőerdőtől elvárható lett volna. A gyorsabb növekedés azt eredményezi, hogy a körülbelül 5 millió négyzetkilométernyi erdő mintegy 400 millió tonnányi szén-dioxidot köt meg a levegőből, ezzel ellensúlyozva Japán teljes üvegházgáz-kibocsátását.

A jelenség pontos oka ismeretlen - szögezik le tanulmányukban a szerzők. "Amikor ilyesmit tapasztalunk, nehéz eldöntetni, hogy a gyors növekedéssel az erdő azt pótolja, hogy valamikor a régmúltban megbolygatták, vagy egyszerűen annak következménye, hogy a klímaváltozás miatt nagyobb a szén-dioxid koncentrációja a légkörben" - mondta Eric Davidson, az amerikai Woods Hole Kutatóközpont ügyvezető igazgatója, a tanulmány vezető szerzője. Szerinte az amazonasi őserdővel kapcsolatos legnagyobb kérdés az, hogy a megnövekedett szén-dioxid-szint növekedést serkentő hatása képes-e ellensúlyozni azt, hogy a klímaváltozás miatt kevesebb csapadékot kap az esőerdő.

Forrás: AFP/Lunae Parracho
Fűrésztelep az Amazonas mentén