Kiadós esőt hoz a front a hó helyett

Vágólapra másolva!
Felszakadozik a felhőzet péntek délutánra. Többfelé esni fog, havas eső és havazás az Északi-középhegységben valószínű. Erős északnyugati széllökésekre kell számítani a Dunántúlon, de enyhébb marad az idő az átlagosnál.
Vágólapra másolva!

Pénteken eleinte borult lesz az ég, majd délutántól északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Többfelé várható eső, az Északi-középhegységben havas eső, havazás is valószínű délután és este, de a friss hó vastagsága nem haladja meg a 3 centimétert. Elsősorban északnyugaton alakulhat ki zivatar a nap második felében, amelyet helyenként hódara kísérhet. Veszélyes időjárási jelenségre ma nem kell számítani.

A nyugati, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, majd a szél délutántól északnyugatira fordul, a Dunántúlon lehetnek erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 Celsius-fok között várható, majd éjszakára -5, 0 fokig hűl le a levegő.

Szombat reggel és délelőtt kevés lesz a felhő, majd a déli óráktól nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Késő délutántól egyre többfelé várható eső, északon, északkeleten havazás is valószínű. A délnyugatira forduló szél időnként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 7 fok között alakul.

Forrás: OMSZ
A világoszölddel jelölt területeken várható a legtöbb csapadék január 20-án kora délután

Mély ciklon örvénylik az Atlanti-óceán északi medencéje fölött. Az általa létrehozott nyugat-keleti áramlásban óceán felől több hullámban enyhe, nedves levegő áramlik a kontinens fölé. Magyarország időjárását is e ciklon meleg-, majd hidegfrontja határozza meg péntek estig.

Szintén a ciklon miatt erősen felhős vagy borult az ég Nyugat- és Északnyugat-Európában, többfelé esik az eső, havas eső, főként északon havazik. A Kelet-európai-síkság időjárását egy magassági hidegörvény alakítja. Ezért ott is sok a felhő, több alkalommal fordul elő hózápor. Ugyanakkor a Földközi-tenger medencéje fölött anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgások hatására általában kevés a felhő, több órára kisüt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.

Orvosmeteorológia

Folytatódik a változékony idő, gyakran érkező frontokkal. Emiatt a frontérzékenyek számára különösen megterhelő lehet a következő három nap: fejfájásra, a migrén erősödésére lehet számítani. Ugyanakkor nő a reflexidő, és tartós fáradékonyság, álmosságérzet is felléphet, ami további kockázat a csapadék miatt csúszóssá váló utakon.