Lehűtheti Európát a Jeges-tenger kitüremkedése

tengerszint-emelkedés, Jeges-tenger
Vágólapra másolva!
Lehűléssel fenyegeti Európát egy hatalmas és egyre terebélyesedő édesvízi kitüremkedés a Jeges-tenger felszínén. Ha megváltozik a széljárás, az édesvíz átfolyik az Atlanti-óceánba, jelentősen befolyásolva az enyhébb észak-európai időjárást biztosító áramlatokat.
Vágólapra másolva!

Műholdas mérésekkel gyűjtött adatokat a University College London és a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ a Jeges-tenger vízfelszínének emelkedéséről 1995 és 2010 között. Az eredmények szerint a tenger nyugati részének felszíne nagyjából 15 centiméterrel emelkedett 2002 óta.

A terület édesvíztérfogata legalább nyolcezer köbkilométerrel, vagyis a tenger teljes édesvíz-mennyiségének körülbelül 10 százalékával gyarapodott (a nem sós víz a jégolvadásból és a környező folyókból származik). A növekedésért valószínűleg azok az erős északi-sarki szelek a felelősek, amelyek a vízfelszín kitüremkedését okozó Beaufort-vízkörzést irányítják.

Forrás: CPOM
A Jeges-tenger szintje a vörössel jelzett térségben emelkedett meg a leginkább

Ez az óramutató járásával megegyező irányú, lassan kavargó jégből és vízből álló tengeri áramlat Alaszkától északra terül el, és nagyjából tízszer akkora, mint az észak-amerikai Michigan-tó. Az áramlat a tengerfelszíni jég felolvasztásával növeli az édesvíz térfogatát. Egyes kutatók szerint a globális felmelegedés jelentős hatással lehet a Beaufort-vízkörzés ritmusára, amelynek komoly következményei lehetnek a tengerszint emelkedésére nézve.

Klímamodellek szerint a tengerfelszíni széljárás a Beaufort-vízkörzés közepén hozta létre a kitüremkedést. Már volt rá példa az 1980-as évek közepe és az 1990-es évek közepe között, hogy a széljárás megváltozott ebben a térségben. Ha ez ismét bekövetkezik, az édesvízi kitüremkedés "kiömölhet" a Jeges-tenger többi részébe, és az Atlanti-óceán északi részébe is - mondja Katharine Giles, az UCL Sarkvidéki Megfigyelő és Modellező Központjának (CPOM) munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Ha nagy mennyiségű édesvíz áramlik az Észak-Atlanti-óceánba, az jelentős hatással lehet az európai időjárási mintákat befolyásoló óceáni áramlatokra a Nature Geoscience című folyóiratban megjelent tanulmány szerint. Ezek az áramlatok a trópusi melegebb vizek szállítása révén gondoskodnak arról, hogy a hasonló földrajzi szélességen fekvő területekhez képest az észak-európai térségben enyhe téli hőmérséklet uralkodik. A kutatóközpont munkatársai a jövőben a tengerfelszíni jégtakaró és a széljárás közötti kapcsolatot szeretnék alaposabb vizsgálat alá vonni.