Vágólapra másolva!
Legalább 5 eurós környezetvédelmi díjat szedne a Dolomitok csúcsaira való felhajtásért Bolzano városa. Természetvédők szerint viszont a pénzért szolgáltatásokat is kéne biztosítani, például tömegközlekedést és kellő számú parkolóhelyet.
Vágólapra másolva!

A környezetszennyezés korlátozására belépődíj bevezetését tervezi a Dolomitok csúcsaira az olaszországi Bolzano. Az ötletet a Milánóban elindított szmogellenes forgalomkorlátozás adta. Az észak-olasz nagyváros központjába behajtó járműveknek január 16-tól öt eurós díjat kell fizetni
.
Ugyanennyit akar kérni tavasztól Bolzano is a 2758 méter magas Stelvio hegycsúcsára igyekvő autósoktól. A lakókocsik 12,50 eurót, az autóbuszok 25 eurót fizetnének - sőt Florian Mussner megyei tanácsos egyenesen azt javasolja, hogy később a Dolomitok egészére vezessenek be belépési díjat.

Az ugyanazokra a hegyekre néző Belluno és Trento városa azonban nem támogatja a gazdasági válságban tervezett idegenforgalmi korlátozást. Nemet mondanak az olasz természetvédők is, akik szerint a díj fejében szolgáltatást kellene nyújtani: márpedig a Dolomitok lábánál nincsen elegendő parkolóhely, és tömegközlekedési eszköz sem biztosított, amely az autójukat hátrahagyó turistákat felvinné a csúcsokra.