Erős fagyok lesznek a hétvégén

Vágólapra másolva!
Minimális mennyiségű hó várható a hétvégére, kifejezetten fagyos idő lesz. Újabb front egyelőre nem befolyásolja a Kárpát-medence időjárását, de folyamatosan hideg levegő áramlik Magyarország fölé észak, északkelet felől.
Vágólapra másolva!

Pénteken jobbára napos időre van kilátás, de a Dunától keletre eleinte még felhős lesz az ég, majd ott csökken a felhőzet. Ugyanakkor estefelé fátyolfelhők érkeznek a Nyugat-Magyarország fölé. Említést érdemlő csapadék nem valószínű, csupán néhol várható hószállingózás. Gyenge lesz a légmozgás. A csúcshőmérséklet -2, +2 fok között várható.

Szombaton fátyolfelhők szűrik a napsütést, esetleg a Dunántúlon vastagodhat meg néhol a felhőzet, de csapadékot ott sem várunk. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában -6, -10 fok között alakul, de a hóval borított, derült területeken -10 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Kora délután +2, -3 fokra kell számítani.

Vasárnap is a Dunántúlon lehet kissé több felhő, másutt a napsütés lesz a jellemző. Előbbi területen néhol kisebb havazás sem zárható ki. Mérsékelt lesz a keleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -5, -10 fok között változik, a havas területeken ennél is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1, -4 fok között alakul.

A sízők több terep közül is választhatnak, hiszen mindenütt hullott több-kevesebb hó. A szlovákiai és romániai hegyekben ráadásul jobbára csapadékmentesnek, naposnak ígérkezik a hétvége. Ugyanakkor az Alpok déli oldalán akár több alkalommal is lehetnek jelentős havazások, gyarapítva a már eddig is vastag hóréteget. (Aktuális síterep-adatainkat itt találja.)

Orvosmeteorológia

A kontinentális száraz és tiszta levegő jót tesz a közérzetnek, de érdemes figyelni a réteges öltözködésre, különösen a túrázóknak. A hideg levegőben összehúzódnak az erek, ezáltal rosszabb lesz a bőr vérellátottsága, amely hamarabb kiszárad, mint máskor. A rosszabb vérkeringés miatt a végtagok gyors kihűlhetnek. A levegő alacsony páratartalma miatt pedig a felsőlégúti hurutos megbetegedések esélye növekszik, hiszen a nyálkahártya kiszáradhat.

Bár a következő napok meglehetősen fagyosak lesznek, a napi minimum mégsem számít különösebben alacsonynak. Január utolsó napjaiban -20 fok alatt vannak a hidegrekordok, sőt 1954. január 29-én -27,6 fokot mértek Nyíregyházán. Ugyanakkor volt már tavaszi meleg is január végén: a maximumhőmérséklet rekordjai +15, 20 fok között mozognak.

Hol a szárazföldi, hol az óceáni időjárás az uralkodó Magyarországon

Az ország legfontosabb meteorológiai sajátossága, hogy három éghajlati öv határzónájában található: nedves kontinentális, óceáni, illetve mediterrán hatások egyaránt alakítják itt az időjárást. A nedves kontinentális éghajlat valamennyivel kiegyenlítettebb a száraz kontinentális éghajlatnál, mivel télen általában nem túl hideg, nyáron pedig kevésbé forró - emellett valamelyest csapadékosabb is.

Száraz kontinentális éghajlat csak a szárazföld jóval keletebbi területein tud kialakulni. A nedves kontinentális hatások Magyarországon főként az Alföld keleti, északkeleti tájain jelentkeznek. Ezzel szemben az óceáni éghajlatot a közel állandóság jellemzi: gyakoriak a frontátvonulások, minden évszak egyformán csapadékos, a tél enyhe, a nyár pedig hűvös. Itthon az óceáni éghajlat által legjobban befolyásolt terület a Dunántúl nyugati, északnyugati része.

A mediterrán éghajlatra a forró, száraz nyár, és az enyhe, csapadékos tél a jellemző. Az elmúlt bő fél évet nézve látható, hogy a 2011-es nyár elején a zivataros, nem túlzottan forró időt a nedves kontinentális hatások biztosították. Ugyanakkor a nyár második felében már forró, száraz idő volt, ez a mediterrán hatást jelzi. Decemberben pedig az óceáni hatások vették át az irányítást, gyakoriak voltak a frontátvonulások. A mostani héten ismét a kontinentális hatások jutnak érvényre, a száraz hideg időt ez okozza.

Ilyen volt az idő a héten

Szombaton eleinte országszerte napos idő volt, majd a gyors egymásutánban érkező meleg- és hidegfront hatására nyugat felől beborult az ég. Estefelé nyugaton már esett az eső, éjszaka a középső országrészben a havat eső váltotta, ugyanakkor az Északi-középhegységben és az Alföldön végig havazott. Talán kissé különösnek tűnik, hogy vasárnap a Dunántúlon a hidegfront mögött napközben jobban felmelegedett a levegő - 7, 12 fokot mértek -, mint a front előtt. Ez azonban nem szokatlan jelenség, időnként előfordul, amikor a front mögött számottevő hidegbeáramlás nem történik, ellenben a napos, szeles idő elősegíti a hőmérséklet gyors emelkedését.

Vasárnap az Alföldön kialakult hótakaró gyorsan vékonyodott a napsütés és az élénk légmozgás hatására, a Debrecenben reggel mért 12 cm hóréteg estére jobbára el is olvadt. (Az esetről egy rövidebb, képekkel kiegészített tanulmányt itt olvashatnak.) Hétfőn is alapvetően napos és szeles idő volt, majd estefelé egy, a térségünkben kialakuló sekély ciklon hatására ismét erős felhősödés kezdődött. Kora este a Dunántúlon néhol már esett az eső, később a csapadékzóna a déli országrész fölé húzódott. Ugyanakkor számottevő csapadékról nem érkezett jelentés. A ciklon kelet felé vonulva Románia térségében kimélyült, majd szerda éjszaka felhőzete és csapadékzónája beborította az Alföldet, itt többfelé fordult elő havazás.

Pátkai Zsolt meteorológus