Harmincketten fagytak meg a kelet-európai hidegben

Vágólapra másolva!
Fagyriadót rendeltek el Romániában, mert péntekig még a legmelegebb vidékeken sem lesz több -3 Celsius-foknál, éjszaka pedig -27 fokra süllyed a hőmérséklet. Eddig összesen harminckét halálos áldozata van a szibériai eredetű hideg léghullámnak Lengyelországtól Bulgáriáig.
Vágólapra másolva!

Hatra nőtt Romániában a fagy áldozatainak száma, miután újabb négy ember vesztette életét. A rendkívül hideg időjárás péntekig tart a bukaresti meteorológiai intézet (ANM) előrejelzése szerint, így a hatóságok fagyriadót rendeltek el február 3-áig.

A következő néhány napban az ország szinte egész területén -27, -17 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet éjszaka és a hajnali órákban, de napközben sem melegszik a levegő -10, -3 fok fölé. Az egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint újabb négy személy életét vesztette a hideg miatt, így hatra nőtt a fagy áldozatainak száma.

A múlt hét óta tartó szokatlanul hideg időjárás miatt 10 százalékkal nőtt a gázfogyasztás. A hatóságok szerint egyelőre nincs fennakadás a gázellátásban, de ebben az időszakban több gázt kell importálnia Romániának. A hideg miatt több település víz nélkül maradt: főként ott fordult elő ez, ahol az ivóvíz felszíni vízrétegből származik, amely a hideg miatt megfagyott. A Duna partján fekvő Galac (Galati) város lakosságának mintegy fele maradt ivóvíz nélkül hétfőn reggel, miután a folyóban lévő szivattyúk eljegesedtek.

Közép-Kelet-Európában összesen 32 halálos áldozata van a szibériai eredetű hidegnek és a havazásnak. Ukrajnában eddig tizennyolcan haltak meg kihűlés miatt, és mintegy ötszáz embert kellett ellátni fagysérülések és hipotermia miatt a múlt hét utolsó három napjában - közölte az ország rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztériuma. Van olyan régió, ahol napközben sincs melegebb -16 foknál, és -23 fok a minimumhőmérséklet éjszaka.

Lengyelországban tizenketten fagytak meg a csütörtök óta tartó fagyos időben. A rendőrség és a városőrségek külön járőrökkel ellenőrzik a hajléktalanok tartózkodási helyét, míg a szociális gondozók az idősebb gondozottaknak segítenek. Az ország déli részén -26 fok volt a minimumhőmérséklet.

Szerbia középső részén hárman haltak meg a hideg miatt, két idős embert eltűntnek nyilvánítottak. Tizennégy városban van vészhelyzet a tél miatt, mert a hóeltakarítást az erős szél nehezíti, továbbá több tucat városban áramszünetek voltak.

Bulgáriában egy 57 éves férfi fagyott halálra egy északnyugat-bulgáriai faluban. Az ország huszonnyolc megyéje közül huszonötben másodfokú meteorológiai riasztás van érvényben. Szófiában a hatóságok menedékeket létesítettek, ahol meleg teát lehet enni. Az erős szél miatt be kellett zárni a legfontosabb kikötőt, Várnát.