Mínusz 15 fok lesz a havas vidékeken

Vágólapra másolva!
Folytatódik a fagyos tél, helyenként már kedd reggelre mínusz 15 fok alá csökken a hőmérséklet a hóval borított tájakon. Péntektől többfelé havazásra is számítani lehet egy mediterrán ciklon miatt; szombaton hófúvásokat alakíthat ki a megerősödő északi, északkeleti szél.
Vágólapra másolva!

A héten eleinte általában kevés lesz a felhő, csapadék nem valószínű, viszont "igen csípősek" lesznek az éjszakák Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársának előrejelzése szerint. Kedden reggel -8, -13 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, hóval borított részeken -15 foknál is hidegebb lehet. Emellett napközben is hideg lesz: a maximum hőmérséklet is 0, -3 fok között valószínű, és néhol előfordulhatnak zúzmarás ködfoltok is.

A hét folyamán általában hajnalban mínusz 9, mínusz 16, de kora délután is csak mínusz 4, mínusz 10 fok lesz jellemző - mondta Jenki Szilvia. A keleti szél inkább csak az északkeleti országrészben erősödik meg helyenként. A hét közepétől dél, délnyugat felől egyre több felé megnövekszik a felhőzet, amelynek hatására már csütörtök délután havazhat, főleg a déli területeken.

Pénteken a déli és a keleti országrészben többfelé, másutt helyenként várható havazás. Szombaton is sokfelé számítani kell havazásra, sőt helyenként hófúvást is okozhat a megerősödő északi, északkeleti szél. Vasárnaptól szórványosan lesz havazás, hózápor.

A lehűlést az okozza, hogy Északkelet-Európa felett egy hatalmas anticiklon helyezkedik el, amelynek területén, hideg, zord téli idő uralkodik. Ennek az anticiklonnak a peremén a Kárpát-medence fölé is egyre hidegebb, többnyire száraz levegő áramlik, de a hét közepétől egy mediterrán ciklon már egyre nedvesebb levegőt szállít a Kárpát-medence fölé.

Nincs jelentős szmogveszély

A tartós hideg ellenére valószínűleg nem alakul ki olyan, szmogriadóhoz vezető hideg légpárna, mint novemberben. Ennek oka az, hogy a következő napokban a földfelszíntől mérve vastagabb lesz az a légréteg, amelyben a szennyező anyagok el tudnak keveredni. Így csökken a légszennyezettség, habár nem lesz szeles idő - mondta Darányi Mariann, az OMSZ orvosmeteorológusa.

A száraz hideg ugyan nem kedvez a vírusok terjedésének, de a nagy hidegben könnyebben meg lehet fázni, és a szimpla megfázásból könnyebben alakulhat ki influenzás megbetegedés mostanában - mondta Darányi. A hideg időben gyakoribbak lehetnek a reumatikus panaszok, ám a A többé-kevésbé napos idő kedvezően hat a közérzetre.