Mekkora havazás jön a hétvégére?

hó, havazás, Kékesteteő, Mátra
Vágólapra másolva!
Délkeleten akár 35 centiméternyi friss hó is hullhat péntek délelőttől vasárnap estig. Hófúvásokat alakít ki az északi szél. Északnyugaton viszont alig 5 centi havat hoz a mediterrán ciklon.
Vágólapra másolva!

Alapvetően száraz és fagyos idő lesz péntek reggelig, viszont délelőtt már havazni fog délkeleten egy mediterrán ciklon miatt - mondta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az [origo]-nak. A csapadékzóna Szegedtől Győr felé mozog majd az előrejelzés szerint. A legtöbb, átlagosan 10-20 centiméternyi hó délen és délkeleten várható, az utóbbi térségben akár 35 centiméteres friss hóréteg is kialakulhat vasárnap estig.

Északnyugaton és a nyugati határszélen 5 centiméter hóra számít az OMSZ. Megélénkül, időnként megerősödik az északi szél, és hófúvások alakulhatnak ki az átlagosan 10-25 kilométer/órával fújó szél miatt. A legerősebb széllökések 30-55 km/órásak lesznek. Hófúvások szempontjából az ország közepe lesz a leginkább védett - mondta Török László.

A meteorológus szerint általában havazást hoz az, ha ilyenkor a száraz, hideg légtömegeket mediterrán ciklon váltja fel a Kárpát-medencében, viszont most még nem lehet tudni, pontosan mennyi lesz a csapadék. "Ahányszor lefuttatjuk a különböző előrejelzési modelleket, annyi eredményt kapunk" - mondta Török László. Az OMSZ előrejelzése szerint a Dél-Alföldön 40 százalékos a valószínűsége annak, hogy a csapadék mennyisége meghaladja az 5 millimétert, ám 20 milliméternél több nem várható.