Meddig tart a fagyos idő?

Vágólapra másolva!
Enyhülésnek egyelőre nyoma sincs a jelenlegi előrejelzések szerint: folytatódik a rekordközeli hideg a következő tíz napban. A leghidegebb tájakon akár mínusz 25 fok is lehet a jövő héten. Havazni péntek estétől vasárnap éjfélig fog.
Vágólapra másolva!

A jövő hét végéig tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet - mondta Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa a távolabbi kilátásokról. Az előrejelzés szerint hétfőn hajnalban -10, -15 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet, de napközben sem lesz melegebb -6, -11 foknál. Kedden általában -12, -18 fok között várható a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet; hajnalban -20 fok alá süllyed a hőmérséklet ott, ahol kevésbé felhős az ég. Napközben 5, -10 fokra kell számítani.

Havazás péntek estétől vasárnap éjfélig várható egy mediterrán ciklon miatt. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú, friss hótakaróra lehet számítani. Hófúvások alakulhatnak ki a megélénkülő, időnként megerősödő északi szél miatt, a legtöbb 35-55 km/órás széllökések miatt több fokkal még erősebbnek érződik a fagy. (A havazásról részletes információkat itt talál.)

Már szerda estétől még a korábbiaknál is hidegebb levegő áramlik Magyarország fölé egy Oroszország fölött elhelyezkedő ciklon déli peremén. Ezért lesz egyre hidegebb az idő a következő három napban. Az OMSZ az extrém hideg miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Borsod, Hajdú, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs és Nógrád megyére csütörtökre, mert -15 fok alá, sőt -20 fok közelébe süllyed a hőmérséklet. Erről részletek itt olvashatók.