Vágólapra másolva!
Több mint nyolc tonna radioaktív víz folyt el a Fukusima-1 erőmű négyes reaktorblokkjából a létesítményt üzemeltető Tepco jelentése szerint. A víz nem jutott ki az erőműből. A japán kormány szeretné újraindítani a biztonsági felülvizsgálatra leállított atomerőműveket.
Vágólapra másolva!

Az incidens nem okoz jelentős fennakadást az erőmű stabilizálásáért folyó erőfeszítésekben, de a japán kormánynak komoly kellemetlensége származhat az esetből. A kabinet jelenleg arról próbálja meg meggyőzni a közvéleményt, hogy újra kell indítani azokat az atomreaktorokat, amelyeket biztonsági átvizsgálás miatt állítottak le a 2011. márciusi földrengés és szökőár kiváltotta fukusimai katasztrófa után. Japán 54 reaktorából most csupán három üzemel.

A kedden felfedezett szivárgást egy repedt cső okozta, amiért valószínűleg a hideg időjárás felelős - mondta a Tepco szóvivője. Az elfolyt víz nagyon kevéssé sugárszennyezett, és egy tárolóhelyiségbe vezető csatornába folyt, így nem jutott ki az erőműből - mondta az illetékes.

Forrás: Tepco
A csőtörés a Fukusima Daiicsi erőmű 4-es reaktorépületének északnyugati sarkában, az első emeleten történt (a Tepco felvétele)

"Nem mondanám, hogy ez pozitív fejlemény, de az sem valószínű, hogy növeli a nyugtalanságot az atomerőművek biztonságával kapcsolatban - mondta Szumita Kendzsi, az Oszakai Egyetem tiszteletbeli professzora - Ha nem történt volna meg a fukusimai baleset, akkor egy ilyen incidenst valószínűleg be sem jelentettek volna".

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttsége egyhetes helyszíni vizsgálat után kedden arról számolt be, hogy a szervezet ajánlásaival összhangban folynak a japán atomerőművekben végzett hatósági ellenőrzések, de több erőfeszítést szorgalmazott azért, hogy helyreálljon az állampolgárok bizalma az atomenergiában.

Az energiahordozókban szegény szigetországban az áramellátás közel egyharmadát adták az atomerőművek a márciusi katasztrófa előtt. A kormány a zavartalan áramellátás biztosítása érdekében minél hamarabb szeretné újraindíttatni a leállított reaktorokat, de a lakossági félelmek és a helyhatóságok tiltakozása miatt egyelőre kérdéses, hogy ez sikerül-e. Korábbi jelentések szerint a nyári csúcsidőszakban az energiaszolgáltatók a rektorok újraindítása nélkül is képesek lesznek az áramigény kielégítésére.