Sűrűn hulló porhó lesz a hétvégén

hópehely, hópihe, hókristály
Vágólapra másolva!
Zord idő lesz a hétvégén: a hőmérséklet maximuma sokfelé még a -5 Celsius-fokot sem éri el, az éjszakák ráadásul csikorgóan hidegek lesznek. Kis pelyhekben, de sűrűn hull majd a hó péntek déltől. A havazás szombat reggelre válik országossá, vasárnap már lassanként elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet.
Vágólapra másolva!

Pénteken többnyire borult lesz az ég, legfeljebb az ország északi sávjában lehet szűrt napsütés. Dél felől egyre jobban terjeszkedik a havazás, estére az északi országrész kivételével már mindenütt havazhat egy mediterrán ciklon miatt. Hajnalban -10, -18, napközben -5, -10 fokra lehet számítani.

Szombaton borult lesz az ég, országszerte havazás várható. A legkevesebb hóra (5 centiméter körül) északnyugaton, a legtöbbre (akár 20-40 cm-re is) az Alföldön számít az Országos Meteorológiai Szolgálat. Északnyugaton és északkeleten hófúvásra kell készülni. A hőmérséklet hajnalban és kora délután egyaránt -8, -15 fok között alakul.

Vasárnap lassanként elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, de keleten még eleinte további havazás várható. Többfelé erős lesz az északi szél, amely további hóátfúvásokat okoz. A hőmérséklet hajnalban -10, -15, kora délután is csupán -7, -13 fok között várható.

Kis pelyhekben, de sűrűn hulló porhó lesz a hétvégén (a hópelyhek kialakulásáról lásd keretes írásunkat). A jövő hét elején akár jégtűk hullását is lehet majd észlelni a -15 fok alatti hőmérséklet miatt, mert ilyen hidegben a levegő víztartalma közvetlenül is kifagyhat felhő, köd jelenléte nélkül. A jégtűket napfényben vehetjük észre, amikor a nap felé fordulva csillogni látszik a levegő.

A péntek-szombat-vasárnapot nézve az eddigi éjszakai hidegrekordok -25 fok alatt alakultak. Február ötödikén -23,2 fok volt a napi rekord - ennél most vasárnap minden bizonnyal hidegebb lesz. A hétvégén több napon át megdőlhet a legalacsonyabb maximum hőmérséklet rekordja, mert néhol kora délután is lehet -10 foknál hidegebb. A jövő héten sem lesz lényeges enyhülés: folytatódik a nagyon hideg idő, csak napközben lesz kicsivel melegebb. Nem valószínű viszont, hogy megdőlne az abszolút hidegrekord Magyarországon: 1940-ben Miskolc-Görömbölytapolcán -35 fokot mértek.

Ilyen hideg lesz jövő hét szerdáig
Hőmérsékleti minimum...és maximum
Péntek-10, -18 Celsius-fok-5, -10
Szombat-9, -15-8, -14
Vasárnap-10, -15-7, -13
Hétfő-16, -21; néhol -25-8, -13
Kedd-10, -15-5, -10
Szerda-10, -15; északkeleten: -20-4, -9


Forrás: OMSZ
Ilyen minimum hőmérsékleteket mértek csütörtök reggel a Kárpát-medencében

Alig vált ki fronthatást a ciklon

Bár mediterrán ciklon alakítja a hétvége időjárását, számottevő front nem lesz. Észak, északkelet felől rendkívül hideg levegő áramlik Magyarország fölé: a nagy hideg miatt a végtagok és a bőr vérellátottsága romlik, a bőr hamarabb ki is száradhat. Az alacsony nedvességtartalmú levegő kiszárítja a nyálkahártyát is, emiatt gyakoribb a hurutos megbetegedés. Ilyen hidegben kifejezetten ajánlott óvni a végtagokat és a fejet, mert nemcsak megfázás, hanem fagyási sérülés is lehet a mínuszok eredménye.

Várhatóan kellően vastag lesz a korcsolyázáshoz a tavakon, állóvizeken képződött jég a hétvégére, de csak az erre kijelölt területek a valóban biztonságosak. A hazai síterepeken is jelentős mennyiségű friss hó hull - a részletes adatokat itt találja. A környező országok síterepein kellő mennyiségű hóréteg van, és az idő is naposnak ígérkezik, ám a szibériai eredetű levegő még a Magyarországtól nyugatabbra fekvő államok időjárását is meghatározza, ott is a zord tél a jellemző.

Miért ilyen változatosak a hópelyhek?
A hópehely ugyanúgy keletkezik, mint az esőcsepp: mindkét csapadékfajta apró jégkristályként kezdi útját a felhő tetején. Az 5-8 kilométeres magasságban minden évszakban elég hideg van ahhoz, hogy a légkörben levő vízgőz szilárd halmazállapotú legyen. Kezdetben a jégkristályok depozícióval növekszenek, vagyis a vízgőz közvetlen kifagy a jégkristály felszínére. Ez a folyamat csak nagyon hideg felhőkben zajlik le.

Forrás: usra.edu

Az esőrétegfelhőben uralkodó, lassú feláramlást legyőzve a hópehelykezdemény lassan lefelé ereszkedik - egyes számítások szerint 30-60 percig tart, amíg öt kilométert süllyednek. Ahogy eléri a -10, -15 Celsius-fokos légréteget, a növekedési sebessége hirtelen megnő. Ez az a hőmérsékleti tartomány, amelyben már túlhűlt vízcseppek is jelen vannak, a velük való ütközések során gyorsan gyarapszik a hópehely. Ha fagypont feletti a hőmérséklet a talaj közelében, a hó megolvad, és havas esőként vagy esőként hull a földre. Hozzávetőlegesen 500 méter vastag, nulla fok feletti hőmérsékletű légréteg szükséges ahhoz, hogy a hópehely teljesen elolvadjon.

Az egyes hópelyhek szinte végtelen változatosságát már a 19. század fordulóján leírta Wilson Alwyn "Snowflake" Bentley (munkásságáról bővebben itt lehet olvasni). A hópehely hatszög alakja a jégkristályok hexagonális tulajdonságának köszönhető. Változatos formáit a hőmérséklet is erősen befolyásolja, hiszen minél erősebb a fagy, annál egyszerűbb felépítésű kristályok képződnek, ám fagypont közelében összetett, nagyméretű pelyhek alakulnak ki. A két hatás eredményeképpen rendkívül sokféle alakzatban tapadhatnak össze a havat alkotó szemcsék. A hópelyhek formáit sokféle módon lehet tipizálni, egy egyszerűbb, 35 kategóriából álló típustár itt látható, de persze tovább lehet bővíteni a listát, egészen az itt található, több mint 80 kategóriáig.



Ilyen volt az idő a héten

Az elmúlt napok időjárását egy hatalmas kiterjedésű magasnyomás alakította, amely Szibériától a Kelet-európai-síkságon át egészen az Atlanti-óceánig nyúlt el. A folyamatos keleties áramlás igen hideg, száraz levegőt szállított Magyarország fölé, ezért csapadék sehol sem fordult elő, ám az éjszakák és nappalok is zordak voltak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet vasárnap még -3, -10 fok között alakult, de csütörtök hajnalban már -11, -21 fok volt országosan a jellemző. A csúcshőmérséklet vasárnap és hétfőn még fagypont közelében, de kedden és szerdán már néhány fokkal 0 fok alatt alakult. Az északkeleti országrészben az élénk, olykor erős szél miatt az egyébként is hideg levegőt még fagyosabbnak érezhették az ott élők.