Már havazik az ország déli részén

Vágólapra másolva!
Szállingózik a hó az ország déli részén, sőt a déli órákra már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén. Emiatt délutánra már néhány centiméter vastag hóréteg alakulhat ki Dél-Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A havazás észak felé terjed, éjfélig körülbelül a Nyíregyháza-Zalaegerszeg vonalig valószínű csapadék. Éjjel már Budapesten is havazni fog, szombaton reggel az északi, északnyugati megyéket is eléri a hó. Vasárnap estig folytatódik a havazás: az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága, míg nyugaton 10-25, északnyugaton 2-10 centiméteres hórétegre kell számítani - mondta Fehér Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Ha fotót készít a havazásról, küldje el nekünk erre az e-mail címre!

Már pénteken hófúvások alakulhatnak ki az Alföld déli részén a megerősödő északi, északkeleti szél miatt. Szombattól viharossá fokozódik a szél, ezért a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben komolyabb hófúvásokra, hóviharokra kell számítani a helyenként 50-70 kilométer/órás szél miatt. A hófúvásos, hideg idő vasárnap is folytatódik - erről bővebben itt olvashat.

Forrás: OMSZ
Így terjed a csapadék dél felől

A péntek reggeli adatok szerint csak az ország 300 méternél magasabb részein volt hó: Kékestetőn 41, Mátraszentimrén 20 centimétert mértek. A 300 méternél alacsonyabb vidékeken egyedül Miskolc avasi részén és Szolnok-Szandaszőlősön volt 2 centiméteres hó.

Péntek hajnalban az ország leghidegebb pontja ismét a Nógrád megyei Zabar volt, ahol mínusz 20,5 Celsius-fokot mértek; csütörtökön mínusz 21,6 fok volt a településen (a nagy hidegre készülő faluról szóló riportunk itt olvasható). A péntek tizenegy órai mérések szerint alig melegszik az idő. A leghidegebb Nyíregyházán volt -14 fokkal, Siófokon volt a legmelegebb -9 fokkal; Budapesten és Győrben -10 fokot mértek, a többi nagyvárosban -11, -12 fok volt.