Menekülnek a koalák az ausztráliai árvízben

Árvíz AUsztrália, Barry O'Farrell Új-Dél-Wales állam kormányzója helikopterről nézi az áradást, Moree város felett  2012. 02.3-án
Vágólapra másolva!
Árvíz van Kelet-Ausztráliában a heves nyári esőzések miatt. Queensland szövetségi állam déli és Új-Dél-Wales északi részén pénteken több mint 11 ezren voltak elvágva a külvilágtól, több ezer ember viszont már kimenekítettek a víz fogságából. Négy szénbányát be kellett zárni.
Vágólapra másolva!

Bő harminc éve nem volt ilyen súlyos árvízhelyzet az országnak ezen a részén. A rekordmagasságúra duzzadt víz kettévágta az új-dél-walesi Moree városát, amely a gyapottermesztés központja a térségben.

"Arra ébredtünk, hogy a fákon kenguruk, koalák és hangyászsünök ülnek. Azt gondolom, minden élőlény a környéken a lehető legmagasabb pontra menekül" - mondta az Australian Broadcasting Corporation tévétársaságnak péntek reggel egy városszéli gyapotfarm tulajdonosa. Peter Birch maga is a háza második emeletére szorult a víz miatt. A hatóságok további áradásokra figyelmeztetnek a térségben.

A hadsereg helikopterekkel menti a lakosokat, és élelmiszersegélyt oszt azok között, akiket egyelőre nem tud elszállítani lakhelyéről. Queenslandben, egy Roma városbeli menekültközpontból tovább kellett szállítani 300 embert, mert a központot is elöntötte a víz. Olyan magasan áll a víz az utcákon, mint Velence csatornáiban - mondta Barry O'Farrell, Új-Dél-Wales miniszterelnöke.

Forrás: AFP

Forrás: AFP
Így néz ki Moree és környéke a légifelvételeken

A Whitehaven Coal bányavállalat bejelentette, hogy noha a víz nem öntötte el egyetlen bányáját sem, négyet óvatosságból bezárt a heves esők miatt. Más bányászati vagy földgázipari cég egyelőre nem jelentette, hogy működését érintené a természeti katasztrófa.

A kiadós esők okozta hirtelen áradásokban egy évvel ezelőtt 35 ember halt meg a két szövetségi államban; akkor harmincezer házat, utakat, hidakat, vasútvonalakat sodort el az ár. 2011 elején megsemmisült a termés egy része, bányákat öntött el a víz, ami miatt jelentősen felszökött a szén ára. Ausztrália a világ legjelentősebb szénexportőre, és az acélgyártáshoz szükséges kokszolható szénből a világszükséglet kétharmadát termeli ki. Több queenslandi bányában még a tavalyi katasztrófa után is visszamaradt még víz.

Forrás: AFP
Barry O'Farrell (hátul), Új-Dél-Wales miniszterelnöke a mentőcsapatok irányítóközpontjában