Félméteres hó van a Kékestetőn és a Mecsekben

Vágólapra másolva!
A mátraszentistváni síterep 65 centiméteres hóval várja a sízőket. Az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn 46 centi havat mértek, míg a háromszáz méter alatt fekvő települések közül a Mecsek keleti oldalán fekvő Mázán a legvastagabb a hó.
Vágólapra másolva!

Kékestetőn a legvastagabb a hóréteg a kedd reggeli mérések szerint: az ország legmagasabb pontján 46 centimétert mértek. Háromszáz méteres magasság fölött Bánkúton van 41 centiméter friss hó, Bükkszentkereszten 35, Mátraszentimrén 34, Zircen 32 és Lillafüred-Jávorkúton pedig 31 centiméteres a hó az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózata szerint.

A hazai sípályák közül Mátraszentistvánon van a legtöbb hó, 65 centiméter, de az eplényi pályán is van 50 és a bánkútin is 46 centiméter (további síterep-adatokat itt talál).

A háromszáz méter alatt fekvő települések közül a Baranya megyei, a Mecsek keleti oldalán fekvő Mázán mérték a legvastagabb havat 39 centiméterrel. A Kapos folyó partján fekvő Szakályon 34 centiméteres a hó, Pécs-Pogánynál és Szeged külterületén 32 centimétert mértek.

A Tolna megyei Hőgyészen és a Somogy megyei Zicsen egyaránt 30 centi a hóréteg vastagsága. A többi sík- és dombvidéken levő településen mind 30 centiméternél vékonyabb a hó, Budapesten Pestszentlőrincnél például 13 centit mértek. A Devecser közeli Dabronyban alig 2 centiméteres a hó, Jákon pedig csak hófoltok vannak a kedd reggeli mérések szerint.

Forrás: OMSZ

Kedd délutánra egyre nagyobb területen vékonyodik el, csökken a felhőzet, ahogy a mediterrán ciklon melegfrontja elhagyja a Kárpát-medencét. A Dunántúlon még borult marad az ég, de ott is megszűnik a havazás. Erős, helyenként viharos lökések kísérik északi, északkeleti szelet a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten. Ezért továbbra is másodfokú (narancssárga) riasztás van érvényben, ugyanis a szél magas, legalább 30 centis hótorlaszokat emelhet.

Budapesten, Debrecenben és Nyíregyházán -7 Celsius-fokot mértek délelőtt tíz órakor, Szeegeden -8 fok, Békéscsabán -9 fok volt. Győrben, Keszthelyen és Pécsen -10 fokot mértek. Késő estére -7, -12 fok közé hűl le a levegő; az Észak-Alföldön lesz a legmelegebb, Celldömölk és Ajka környékén pedig a leghidegebb.