Harminc év múlva kerül atomtemetőbe a fukusimai hulladék

Vágólapra másolva!
A fukusimai atomszemét újrahasznosításában reménykedik a japán kormány. A sugárszennyezett törmeléket harminc év múlva helyeznék el véglegesen egy atomtemetőben. 
Vágólapra másolva!

Harminc év múlva temettetné el a japán kormány a fukusimai atomerőműben keletkezett sugárzó hulladékot. A végleges föld alatti tárolót Fukusima prefektúrán kívül alakítanák ki, addig ideiglenes helyszínen tartanák és sugármentesítenék a törmeléket. A kormány tervét csütörtökön ismertette a parlamentben Hoszono Gosi környezetvédelmi és a nukleáris válság kezeléséért felelős miniszter.

Képviselők kérdésére válaszolva azt mondta, a kormány azt javasolja, hogy az atomtemető Fukusima prefektúrán kívül létesüljön. Addig, harminc éven át, különleges ideiglenes tárolókban lenne a sugárzó hulladék. Hoszono szerint ezidő alatt olyan lesz a műszaki fejlődés, hogy nemcsak sugármentesíteni, hanem újrahasznosítani is tudják majd a szemetet.

A tárcavezető szerint a kormány azzal a kéréssel fordult a megrongálódott fukusimai atomerőmű mellett fekvő Futaba város önkormányzatához, hogy a település közigazgatási területén épüljön fel az ideiglenes tároló. A helyi média szerint azonban a városi hatóságok nem rajonganak az ötletért, tartva attól, hogy előbb-utóbb állandóvá válik az ideiglenesnek tervezett tároló.