Hózáporok érkeznek viharos széllel

Vágólapra másolva!
Másodfokú riasztás van a Dunántúlon és az északkeleti térségben a széllökések és a hófúvás miatt. Országszerte felhőátvonulások várhatók, de eleinte keleten még lesznek erősen felhős területek.
Vágólapra másolva!

Viharos marad az északnyugati szél csütörtök estig a Dunántúlon. A széllökések sebessége általában 65-85 kilométer/órás lesz, de a Bakonyban helyenként meghaladja a 90 kilométer/órát is. Mindez erős hófúvásokat okozhat, a friss hóból harminc centiméternél magasabb hótorlaszokat alakíthat ki a szél.

Északkeleten, Bács-Kiskun megyében valamivel kevésbé fúj a szél: a legerősebb széllökések 55-65 km/óra körül várhatók, ezért ott is erős hófúvásra kell számítani. Késő estére jelentősen mérséklődik a szél, így megszűnik a hófúvásveszély is. A szélvihar mellett elszórtan hózápor is kialakulhat, ám csak lepelnyi, maximum 3 centiméternyi friss hó marad utána.

A felhőátvonulások mellett még több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Hidegfronti hatásra kell számítani: a frontra érzékenyeknél fejfájás és migrén jelentkezhet, csökkenhet a koncentráló képesség. A szeles idő ingerlékenységet is kiválthat, a hidegfront átvonulása után pedig erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, ingadozhat a vérnyomás.

Forrás: OMSZ
Ennyi területen van érvényben másodfokú riasztás