Jórészt elolvad a friss hó

Vágólapra másolva!
Fokozatosan havas esőre, esőre vált át a havazás. Késő este plusz 4 fok is lesz a melegfront miatt. Szombaton már többnyire nyugodt, gyengén felhős, napos idő lesz, csapadék nélkül.
Vágólapra másolva!

Főleg a Dunántúlon és a Budapest környékén havazik, amelyet havas eső és eső vált fel a középső országrészben is. A lehulló friss hó vastagsága általában a lepel és 10 centiméter között valószínű, de a Dunántúl északi, északkeleti részén és a hegyekben helyenként 10 cm fölötti mennyiség is hullhat. A délnyugati határvidéken nem valószínű számottevő csapadék, és délutánra a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet.

A lehulló friss hó olvadni kezd 250-450 méteres magasság alatt a Dunántúlon és Közép-Magyarországon, ugyanis nyugat felől egyre több helyen fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. A hőmérséklet kora délután a Dunántúlon 1, 8, keleten 0, -5 Celsius-fok között várható. Késő este +4 és -5 fok közé süllyed a hőmérséklet.

Az alacsonyabban fekvő területeken is hordhatja a havat a megélénkülő, esetleg megerősödő (25-45 km/órás) nyugati szél a nap első felében. Kora délutántól hófúvás inkább már csak a magasabban fekvő helyeken, esetleg a keleti határvidéken lehet - utóbbi helyen a széllökések sebessége várhatóan 35-40 km/óra alatt marad. Hófúvás miatt Sümeg, Ajka, Veszprém, Zirc és Várpalota környékére adott ki első szintű, azaz sárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Ilyen erősséggel havazott február 17-én fél 11-kor

Veszélyessé teszi a közlekedés a latyak és a melegfront

Pénteken az áthaladó melegfront élettani hatásai lesznek meghatározóak. Az erre érzékenyeknél fáradékonyság, levertség, fejfájás, migrén jelentkezhet. Az esetleges alvási zavaroknak, szédülésnek is lehetnek légköri okai. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál, ami a közlekedésben - az egyébként is veszélyes útviszonyok mellett - tovább növeli a baleset kockázatát.

Szombaton többnyire nyugodt, gyengén felhős, napos idő lesz, csapadék nélkül. Helyenként megélénkül a délire forduló szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +7 fok között alakul. Veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani.