Étteremhajót süllyesztett el a Duna jege Belgrádnál

Vágólapra másolva!
Motorcsónakokat tört össze és egy étteremhajót is elsüllyesztett a Duna jege Belgrádnál. A szerb vízügyi szakemberek szerint az alacsony vízállás segít elkerülni a jeges árvizet.
Vágólapra másolva!

Jégzajlás pusztított hétfőn a szerb főváros Zimony (Zemun) nevű városrészében, a Duna jobb partja mentén, ahol több száz motoros csónak ütközött egymásnak és tört össze. A víz elsodort több dereglyét és kárt okozott a pontonhidakban. Teljesen elsüllyedt a partnál lehorgonyzott Alexander étteremhajó, a belgrádiak és a turisták egyik népszerű éjszakai szórakozóhelye. Személyi sérülés nem történt.

A Belgrádnál összetöredezett, s zajlásnak indult dunai jégtakaró mintegy fél méter vastag. Hogy levonulását megkönnyítsék, hétfő délután a folyó fővárosi szakaszán munkába álltak a jégtörők. A vízügyi szakemberek szerint a tavalyi szárazság miatt alacsony a folyó vízállása, ami segít a jeges árvíz megelőzésében. Pánikra nincs ok, de a vízállást folyamatosan figyelni kell - mondta Nikola Marjanovic vízügyi illetékes az AP hírügynökségnek.

Továbbra is mintegy 3300 ember maradt elzárva a külvilágtól a magas hó miatt Dél-Szerbiában a legfrissebb adatok szerint. Az ő ellátásukat jelenleg is csak helikopterek segítségével tudja megoldani az ország katasztrófa-elhárítási hatósága.