Kevésen múlott a legrosszabb Fukusimában

Fukusimai erőmű, 2. blokk, 5. emelet, használt fűtőelemek medencéje, robot készítette felvételek
Vágólapra másolva!
Titokban a főváros evakuálását is számba vették a japán hatóságok a fukusimai atomkatasztrófa legrosszabb napjaiban. Eközben mindent megtettek, hogy a valódinál kisebbnek tüntessék fel a bajt a japán és a nemzetközi közvélemény előtt - derült ki egy független alapítvány vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

"Kevésen múlott, hogy nem következett be a legrosszabb" - foglalta össze a kormánytól független kutatás eredményét Joicsi Funabasi, a vizsgálatot végző szervezet alapítója. Hat hónapon át több mint 300 emberrel készített interjút egy harmincfős, egyetemi professzorokból, újságírókból és ügyvédekből álló csoport, hogy valós képet kapjon arról, miként reagáltak az illetékesek valamint a szigetország vezetői a Fukusima Daiicsi atomerőmű három reaktorának végzetes meghibásodására.

Megszólaltatták a balesetet szenvedett atomerőmű vezetőit és Naoto Kan akkori kormányfőt is; a vizsgálatot a Rebuild Japan Initiative Foundation (RJIF) nevű, a közelmúltban alapított szervezet kezdeményezte. A RJIF vezetője egyébként az Asahi Simbun című napilap korábbi főszerkesztője.

Az erőmű teljes evakuálását kezdték fontolgatni a hatóságok és az üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco), amikor a március 11-i balesetsorozat utáni néhány napban hidrogénrobbanások rázták meg a fukusimai kettes reaktort - olvasható a RJIF előzetes jelentésében. Ez a lehető legrosszabb ötlet volt, mivel így az események irányíthatatlanná váltak volna, még több radioaktív anyag került volna a légtérbe, továbbá a környező atomerőművekből is ki kellett volna menekíteni a munkásokat.

Forrás: Tepco
Egy robotra szerelt kamera friss felvételei a fukusimai erőmű 2. blokkjából, a használt fűtőelemek pihentetőmedencéjéről. A medence a reaktor fölött, az 5. szinten található

"Elveszítenénk a másik fukusimai, illetve a tokaii erőművet is. Ebből pedig egyenesen az következne, hogy elveszítjük Tokiót" - vázolta fel a lehetőségeket az evakuálásról folytatott megbeszéléseken az akkori kabinetfőnök, Jukio Edano. A kormányfő azonban március 15-én váratlanul megjelent a Tepco központjában, ahol a vezetők éppen a fukusimai dolgozók kimenekítéséről tárgyaltak, és meggyőzte az üzemeltetőt, hogy ne rendelje el a teljes evakuálást.

A kormány hivatalos vizsgálata szerint Kan csupán félreértette a Tepco szándékait, vagyis szó sem volt a reaktor őrizetlenül hagyásáról. A RJIF kutatócsoportja által készített interjúkból azonban kiderült, hogy a cég az összes dolgozót visszarendelte volna a sérült létesítményből. A jelentés készítői a tárgyalás legtöbb részvevőjét meginterjúvolták, de a Tepco felsővezetői elzárkóztak a válaszadás elől.

"Kan kormányfőnek voltak tévedései és rossz döntései. De azzal, hogy beviharzott a Tepco központjába, és követelte, hogy ne adják fel, megmentette Japánt" - mondta a vizsgálatot kezdeményező Funabasi. A volt főszerkesztő szerint a kormány főként azzal követett el hatalmas hibát, hogy a pánik elkerülésének érdekében mind a lakosság, mind a külföldi szövetségesek, így az Egyesült Államok elől is titkolta a baleset valódi lehetséges következményeit és a kockázatokat.

Funabasi éppen ezért érezte szükségesnek, hogy független szervezet is megvizsgálja az atomkatasztrófát követő intézkedéseket. Az ilyen vizsgálatok meglehetősen ritkák Japánban, ahol a emberek általában elfogadják a hivatalos álláspontot. Decemberben két japán képviselő a Nature-ben közölt cikkében szintén független vizsgálatot követelt. A kezdeményezést a vezető tudományos folyóirat szerkesztőségi cikkben támogatta.