Megártott a 2011-es szárazság a Balatonnak

2012.03.08. 15:31

Ismét több víz folyt, párolgott, vagy szivárgott el a tóból, mint amennyi a befolyóin keresztül és csapadék formájában belekerült. A következő hetek sem fogják enyhíteni az aszályt a Balaton környékén.

Az elmúlt tizenkét évben már hatodjára fordul elő, hogy egy év alatt több vizet veszít a Balaton, mint amennyi belekerül - mondta Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az 1921 és 1999 közötti nyolcvan évtizedben nem volt példa negatív vízmérlegre a Balatonon a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint, azóta viszont az évek felében előállt ez a helyzet.

A mostani negatív vízmérleg kialakulásához hozzájárult, hogy 2011 rendkívül csapadékszegény volt: az OMSZ adatai szerint évszázados szárazságrekord dőlt meg. A tó vízgyűjtő területének kiürülése az elmúlt hat évben ismétlődő problémává vált. A balatoni halgazdálkodásnak például tavaly egy hónappal korábban meg kellett kezdenie az őszi haltelepítést a telelőin kialakult vízhiány miatt - mondta Molnár.

A következő hetek sem fogják enyhíteni a szárazságot a Balaton térségében - mondta Zsikla Ágota, a siófoki obszervatórium meteorológusa. A hétfőig hulló kevés csapadék után a következő héten nem várható említésre méltó esőzés. Az évszakos előrejelzés sem biztatóbb, mert áprilisban inkább átlag alatti mennyiségű csapadékot valószínűsít.

A 2000-es évek elején történt drasztikus vízszintcsökkenés idején sok teória született a Balaton esetleges vízpótlásának lehetőségeiről, amit egy kézlegyintéssel elvetettek, miután a természet "rendezte" a kérdést - mondta Molnár Gábor. A tó vízszintje ugyan jelenleg 84 centiméter, ami még 14 centiméterrel a szabályozási minimum feletti érték, de a tó vízháztartása nagyon sérülékeny, ezért különös figyelmet kell fordítani minden jelre - mondta a szakember. Úgy vélte, az újabb negatív vízmérleg arra figyelmeztet, hogy fontos lenne tudományosan megalapozott kutatásokat végezni a vízmérleg javításának lehetőségeiről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK