Záporokkal érkezik a hidegfront

Vágólapra másolva!
A viharos széllökések miatt sárga figyelmeztetést adtak ki a Dunántúl északi részére. Délután már kevesebb lesz a felhő, több órás napsütés és melegebb idő várható.
Vágólapra másolva!

Vasárnap délelőtt sok lesz a felhő egy gyorsan vonuló hidegfront hatására. Szórványosan zápor, a hegyekben hózápor is lehet, jelentős mennyiségű csapadék azonban továbbra sem valószínű. Délután kevesebb lesz a felhő, több órás napsütés várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +1, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7, 12 fok között alakul - északkeleten lehet ennél hidegebb idő.

A szél mindenütt északnyugatira fordul, többfelé megerősödik, főként a Dunántúlon viharossá fokozódik. Mivel a legerősebb széllökések meghaladják a 70 km/órát, első szintű (sárga) figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Fejér megyére.

Vasárnap elsősorban a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg az időjárás. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reakcióidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.