Akár Magyarországon is olcsón lehet déligyümölcsöket termelni holland kutatók módszerével, ha a természetes fény kizárásával, pink LED-es megvilágítás alatt folyik a növénytermesztés. A csúcstechnológiás eljárással nem kell fölöslegesen költeni az üvegház fűtésére, hűtésére, és nincsenek fölösleges levelek sem.

Eddig a LED-es megvilágítást legfeljebb kiegészítésül használták a növénytermesztésben. Új kutatások szerint egyenletesebben fejlődik a növény kizárólag LED-ek alatt, és hosszú távon a termelő számára is gazdaságosabb: a lényeg a megfelelő hullámhossz és a számítógépes vezérlés. A Plantlab holland kutatócsoport szerint a jövő növénytermesztése napfénytől és más külső hatásoktól elzártan, vörös és kék LED-es megvilágítás alatt, többemeletes termelőcsarnokokban folyik majd, ahol precízen szabályozott hő-, fény- és páraviszonyok serkentik a fajtára jellemző optimális fejlődést. (A Plantlab laborjában már folyik is zöldségtermesztés.)

A termelés szén-dioxid-lábnyoma  lényegesen csökken, egyrészt a kőolaj-alapú műtrágya kiváltásával, másrészt azért, mert a módszer lehetővé teszi, hogy például akár Magyarországon is lehessen déligyümölcsöt termelni, nem kell tehát az árut kilométerek ezrein keresztül utaztatni. Számítógépes vezérléssel a vízfelhasználás is 90 százalékkal csökkenthető. Az ily módon termelt növény műtrágya- és növényvédőszer-szükséglete töredéke a szabadföldi termesztésűének a holland kutatók szerint.

A földfelszínt elérő napfény 55 százalékban tartalmaz fénysugarakat, a többi hő- és ultraibolya-sugárzás. A fényspektrum színskálájából a növények a kék és a vörös fényt hasznosítják: a növény növekedéséhez 440-460 nanométer közötti hullámhosszú, azaz kék fény szükséges.

Ahhoz, hogy szervetlen anyagból (szén-dioxidból és vízből) szervest állítsanak elő, tehát fotoszintetizáljanak, 620-660 nanométer hullámhosszú, azaz vörös fény kell, ami egyúttal a virágzást is serkenti. A növény növekedése átlagosan naponta 12-16 óra megvilágítást igényel a fejlődési szakasznak megfelelő hullámhosszon, ezt az 1995 óta gyűjtött adatsorok elemzésével a Plantlab kutatói növényfajtára lebontva tervezik meg.

Precízen beállított ananászméret

Az a cél, hogy a növény mielőbb elérje a megfelelő levélmennyiséget, hiszen azzal végzi a fotoszintetizálást, aminek eredménye a szaporodás és a terméshozatal. Az optimálisnál több és nagyobb levél (vagyis növényméret) a fejlődő terméstől vonja el a tápanyagokat és az energiát, valamint növeli a növény vízigényét is. Hasonlóképpen, a fény intenzitása egy bizonyos szint fölött már nem növeli a tömeggyarapodást - azaz szintén fölösleges.

A kék és vörös diódákat egyaránt tartalmazó pink LED a növény növekedését, szaporodását és terméshozását segíti elő, de nem bocsát ki hősugárzást, amely akár károsíthatná is a növényt. Hagyományos üvegházakban megfigyelhető a napfény hatására kialakuló magas hőmérséklet és páratartalom, amelyek szabályozása jelentős energiát igényel. Amennyiben a napfényt kizárják a termelőcsarnokból, elkerülhető ez a probléma.

Forrás: Plantlab
Csak annyi fényt kap az uborka, amennyi éppen szükséges


Világszerte a mezőgazdaság vízigénye a teljes édesvíz-fogyasztás 70 százalékát teszi ki. A Plantlab számításai szerint az ellenőrzött hőmérsékleti és fényviszonyok mellett termesztett növények a korábbi vízmennyiség egytizedével is beérik, amennyiben azt újrakeringetéssel állandóan megkapják. A kiegyensúlyozott körülmények között azonos méretű növények termeszthetők, amelyek az adott fajtának megfelelően ideális mennyiségű és tápanyagtartalmú termést hoznak az év bármely hónapjában.

Elképzeléseik szerint kiiktatható válik tehát a szeszélyes időjárás, amely kiszámíthatatlanná teszi a termelési folyamatot. Az emeletes csarnok ráadásul egységnyi alapterületen többszörös termőterületet eredményez, amely megszünteti a területért folytatott vetélkedést az energia- vagy bioüzemanyag-növényekkel.