Vasárnap már viharos széllökések lehetnek a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
De azért 23 fok is lehet.
Vágólapra másolva!

Szombaton zavartalan napsütésre számíthatunk, éjszaka is többnyire derült marad az ég.

Vasárnap is csak kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő jelenik meg az égen. Csapadék nem várható. A délnyugati szél a Dunántúlon többfelé megerősödik, vasárnap viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 3, 8 fok között, északkeleten helyenként 0 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 18, 23 fok között alakul.

Kelet-Európában még tartja magát a tél. Körülbelül a 35. hosszúsági körnél húzódik egy melegfront, amelytől keletre még hideg légtömeg alakítja az időjárást. Ott még nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjszaka pedig a -15 fok sem ritka. A melegfront mentén havazás is előfordul.

A kontinens más tájain ennél jóval melegebb, szinte nyárias az idő, hiszen nagy területen 20 fok felett alakul a csúcshőmérséklet. Ennek oka, hogy Norvégiától a Brit-szigeteken át Spanyolország atlanti partvidékéig frontrendszer hullámzik, amelynek előoldalán déli, délnyugati áramlással meleg és száraz levegő érkezik Délnyugat- és Közép-Európa fölé. Errefelé többnyire derült az ég, csak az Atlanti-óceán partvidékén, a frontálzónához közel vannak erősen felhős területek. Éjszaka és hajnalban helyenként párás a levegő, ködfoltok is kialakulnak, de ezek napfelkelte után megszűnnek. Számottevő csapadékról nem érkezett jelentés. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé továbbra is száraz levegő érkezik, folytatódik a napos, száraz idő.