Marad a ragyogó napsütés

Vágólapra másolva!
Némi gomolyfelhősödést leszámítva zavartalan lesz a napsütés, este is kellemes meleg lesz. A szárazságot hozó idő ismét egy tartós anticiklon eredménye.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön derült időre van kilátás. A hőmérséklet délután 16 és 21, késő este 9 és 14 fok között alakul. Csak fátyol-, illetve gomolyfelhők lesznek az égen, csapadék nem várható. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

Pénteken is többnyire gyengén felhős idő várható, sok napsütéssel. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 21 fok között alakul. Csapadék nem lesz. A változó irányú szél többnyire gyenge marad.

A Balkánon már kora nyár van

Nagy kiterjedésű anticiklon húzódik a Brit-szigetektől a Balkán-félsziget déli részéig. Csütörtök estig a Kárpát-medencében is ez a magasnyomás okozza a többnyire derült, száraz időt. Több felhő csupán az anticiklon északkeleti, illetve délnyugati peremén van. A hőmérséklet csúcsértéke általában 13 és 18 fok között változik, de a Balkán-félszigeten 20, 25 fokot is mérnek.

Ezzel szemben változékonyabb, felhősebb az idő Európa északkeleti és délnyugati vidékein. Északkeleten helyenként havazik, és a délutáni hőmérséklet továbbra is fagypont közelében marad. A Pireneusi-félszigeten is sok a felhő, csak a délnyugati partvidéken kellemes az idő, ott 18, 20 is van, a félsziget nagy részén viszont 10, 15 fok közé emelkedik csupán a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

A derült, napos idő jó hatással van a kedélyállapotra, a hangulatra, gyorsítja az anyagcserét. A napsütésnek az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van, mert az UV-sugárzás hatására természetes D-vitamin (pontosabban hormonszerű előanyag) keletkezik, amely segíti a kalcium és a foszfát felszívódását. Ezért érdemes a száraz időt kihasználni és lehetőleg a szabadban tölteni.