Leállították Japánban a világ legnagyobb atomerőműve, a Kasivazaki-Kariva utolsó működő reaktorát is. Ezzel a szigetország 54 ilyen létesítménye közül már csak egy működik. Az áramszolgáltató takarékoskodásra kéri minden fogyasztóját.

Lekapcsolta a Kasivazaki-Kariva atomerőmű utolsó működő reaktorblokkját, a 6-os számút a Tepco áramszolgáltató vállalat Japánban. Az erőmű első három reaktora azóta nem üzemel, hogy 2007 júliusában 6,8-es földrengés érte a Tokiótól északkeletre lévő körzetet, és kisebb tüzek keletkeztek, négyet pedig karbantartás céljából állítottak le.

A Tepco üzemeltette a Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőművet is, amely súlyosan megrongálódott az egy évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban, súlyos sugárszennyezést okozva. A nukleáris baleset óta biztonsági megfontolásokból, karbantartásra sorra állították le a japán atomreaktorokat, és egyet sem indítottak újra.

A még működő utolsó japán atomreaktor, a Hokkaido Electric cég Tomari-3 várhatóan május 5-én áll le karbantartásra. A hatóságok elképzelhetőnek tartják, hogy emiatt áramellátási gondok lesznek a szigetországban nyáron, amikor megnő a lakosság energiafogyasztása. "Valószínű, hogy pillanatnyilag képesek vagyunk stabil áramszolgáltatásra, de kérni szeretnénk a fogyasztókat, hogy továbbra is takarékoskodjanak az energiával" - írta vasárnap Nisizava Tosio Tepco-elnök a Kasivazaki teljes leállításáról.

Az ország túlélheti, hogy nem siet újraindítani atomlétesítményeit - mondta a folyamatról Szato Junicsi, a japán Greenpeace igazgatója. "Japán most gyakorlatilag atommentes, és ennek a hatása nem vehető észre a mindennapi életben" - mondta. "Az igények megfelelő kezelésével, energiahatékonysági intézkedésekkel és az energiatermelés egyéb meglévő, több mint elegendő eszközeinek felhasználásával nem kell hiányoktól tartani nyáron, és abszolút semmi szükség az atomerőművek sietős újraindítására.