Eső nélkül érkezik a hidegfront

Vágólapra másolva!
Több fokkal hidegebb idő lesz csütörtökig. A Dunántúlon viharos széllökésekre kell számítani. A fronthatás miatt fejfájás és migrén léphet fel, erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, ingadozhat a vérnyomás.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a napsütést csak helyenként zavarják gomoly-, illetve fátyolfelhők. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet sokfelé élénk, főleg a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon több helyütt erős lökések kísérik. Ezen a vidékeken viharos (60-65 km/óra körüli) széllökésekre is kell számítani késő délutánig. A hőmérséklet délután 11, 17, késő este általában 6, 11 fok között várható.

Hidegfronti hatás miatt előfordulhat fejfájás, migrén. Erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, ingadozhat a vérnyomás is. A sok napsütés viszont jó hatással lehet a kedélyállapotra, emellett természetes D-vitamin forrás is. A többfelé erős szél és a néhány fokos lehűlés miatt azonban kissé melegebben kell öltözni.

Forrás: OMSZ
Ilyen hűvös lesz keddre virradóan - kattintson a térképre!

Kedden reggel mindenütt gyengén felhős idő várható, majd keleten megnövekszik a felhőzet, és északkeleten este néhol gyenge zápor is előfordulhat. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 18 fok között alakul.

Száraz levegő okozza a lehűlést

A Finn-öböl felett van annak a délnyugat felé mozduló ciklonnak a középpontja, amelynek a hidegfrontja hétfő estig áthalad a Kárpát-medencén. Mögötte több fokkal hidegebb, de továbbra is száraz levegő áramlik, ezért folytatódik a napos idő, de pár fokkal csökken a csúcshőmérséklet a hét közepéig Magyarországon is.

A Brit-szigetek, Nyugat- és Közép-Európa időjárását anticiklon határozza meg. Ennek területén többnyire kevés a felhő, sokat süt a nap. Csak az óceán partvidékén van több felhő a nagyobb nedvességtartalom miatt, illetve az anticiklon peremén, az Alpok felett és Közép-Európában a labilis légrétegződés hatására alakulnak ki napközben gomolyfelhők, amelyekből itt-ott záporok, zivatarok is előfordulnak. A sok napsütés hatására a hőmérséklet 15, 23 fokig emelkedik.

Ezzel szemben Izland térségében markáns ciklon örvénylik, ott változékonyabb, szeles az idő. Ugyanez a helyzet Skandináviában és Kelet-Európában, ahol nagyobb területen fordul elő csapadék. Mivel ott hideg légtömeg alakítja az időjárást, napközben is csak -5, +3 fokot mérnek, és a csapadék halmazállapota is ennek megfelelően hó vagy havas eső.