Amíg be nem fedik az összes vörösiszaptároló kazettát, megszenved minden erősen szeles napot a település. Háromszorosan haladta meg a finom szemcséjű szálló por koncentrációja az egészségügyi határértéket Kolontáron pénteken.

Háromszorosan haladta meg a szálló por koncentrációja pénteken az egészségügyi határértéket Kolontáron. A huszonnégy órás átlagot nézve 156 mikrogramm finom szemcséjű szálló por volt a levegőben az országos légszennyezettségi mérőhálózat a településre kihelyezett mobil mérőállomása szerint; az egészségügyi határérték 50 mikrogramm. "Valóban volt egy borzasztó nagy kiporzás 29-én, reggel tíz és este tíz óra között kiugróan magas volt a légszennyezettség" - mondta dr. Vaskövi Béláné, az Országos Környezetegészségügyi Intézet levegőhigiénés osztályának vezetője az [origo]-nak.

A porszennyezés kizárólag Kolontáron volt ilyen kiugróan magas pénteken, mert az országban másutt csak Dunaújvárosban haladta meg két mikrogrammal a határértéket a szálló por koncentrációja. A településtől hét kilométerre fekvő Ajkán ráadásul csak 28 mikrogramm volt a porszennyezés átlaga pénteken.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Februárban kétszer is volt komoly porszennyezés Kolontár környékén

Forrás: OMSZ
A vörös színű térségekben volt a legerősebb a szél március 29-én délután

Nyárra tudja fokozatosan elérni azt az alumíniumipari Mal Zrt., hogy a vörösiszap porát ne hordja el a szél a kolontári tározóból. A vörös porral rosszul járnak a település lakói, viszont éppen az iszapkatasztrófa miatt nem lehet már vizes eljárással tárolni az alumíniumgyártás melléktermékét, így vízréteg nem tudja megelőzni a porszennyezést. Az erős légszennyezésben közrejátszik a száraz időjárás is Vaskövi Béláné szerint.

Csütörtök óta szelesre fordult az időjárás, gyakran vannak 50-60 km/órás, sőt ennél is hevesebb, 70-90 km/órás széllökések. Kolontár és Ajka környékén 20-30 kilométer/órás sebességgel fújt az északnyugati szél péntek délután az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe szerint.

Februárban kétszer is észleltek nagyobb mennyiségű szálló port Lőrinte, Tósokberénd és Kolontár térségében: a szél a IX. és a X. kazetták felszínéről kapta fel vörös port. A Mal megoldásként azt közölte, az előbbit betakarják földdel, viszont a X. tározó lefedésére még keresik a megoldást. A tesztek már folynak, a porszennyezés nyár elejére-közepére szüntethető meg teljesen a cég szerint.

A zöldhatóság minden érintett féllel tárgyal a hosszú távú megoldásról. Az alumínium kinyeréséhez előbb timfölddé alakítják a bauxitot, majd az aluminátlúgot leválasztják. A művelet vastartalmú és veszélyesen lúgos kémhatású maradéka a vörösiszap, amelyet kiszárítanak. Korábban a hatóságok határozatban kötelezték a céget, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a kiporzás megakadályozására.