Télies idő lesz húsvétkor

Hózápor hidegfront mögött, leáramló levegő
Vágólapra másolva!
Hideg, fagyos idő lesz a hosszú hétvégén: húsvéthétfőn és kedden 10 fok sem lesz az ország nagy részén. Szerdától viszont már meglehetősen gyors melegedésre kell számítani, ahogy a hideget hozó ciklonális mező elmozdul a Kárpát-medencéből.
Vágólapra másolva!

Erőteljes lehűlést okoz egy sekély ciklonális mező, amely csütörtöktől kerül fokozatosan a Kárpát-medence fölé - mondta az [origo]-nak az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletes munkatársa. Eleinte melegebb levegő áramlik az ország fölé, azonban péntektől hideg légtömegek érkeznek észak és északnyugat felől.

Ennek eredményeként olyan hideg lesz, mintha október végén járnánk. Pénteken még 13-19 Celsius-fok lesz a maximumhőmérséklet délben, kora délután, szombaton viszont már valamivel hűvösebb lesz: 12-17 fokra kell számítani.

A lehűlés hétfőn és kedden lesz a legerősebb. A hőmérséklet délben, kora délután is alig éri majd el a 10-14 Celsius-fokot, sőt az ország nagyobb részén még ennél is hidegebb lesz. Hétfő hajnalban ráadásul fagyokra is számítani kell, mert a leghidegebb tájakon mindössze -3 fok várható, és kedden -4, +1 fok lesz az éjszakai minimumhőmérséklet. A Kékestetőn ebben a két napban esetleg hózápor is előfordulhat.

Keddtől viszont már meglehetősen gyors melegedésre kell számítani, ahogy a ciklonális mező elmozdul a Kárpát-medencéből. Déli, délkeleti áramlással megint melegebb légtömegek érkeznek az ország fölé, így a jövő hét közepén ismét tavaszias időre kell számítani. Szerdán dél körül 13-18 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A sekély ciklonális mező annyiban nem hasonlít az időjárás-változást hozó, több százezer négyzetkilométerre kiterjedő meteorológiai jelenséghez, a ciklonhoz, hogy nincs meleg és hidegfrontja. A mező miatt péntektől keddig gyakran lesz erősen felhős az ég, többfelé alakul ki eső, zápor, néhol zivatar Magyarországon. Vasárnapig jelentős mennyiségű csapadék, vagyis legalább napi 5 mm az ország területének 60 százalékán lehet az OMSZ aktuális előrejelzése szerint.