Szeszélyes időjárás lesz a héten

Vágólapra másolva!
Napos, száraz, egyre melegebb idő lesz szerda délutánig, csütörtökön ismét záporok lesznek. Egyelőre száraz levegő van az ország fölött, viszont egyre inkább egy Nyugat-Európa felett elhelyezkedő nagy kiterjedésű ciklon áramlásrendszere határozza meg az időjárást.
Vágólapra másolva!

Kedden többnyire derült, napos, csapadékmentes idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 17 Celsius-fok között alakul. Késő este 4, 10 fok várható. Hajnalban fagy volt: -7 fokot mért Pakson az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) reggel 7 órakor. Szombathelyen és Debrecenben -3, Budapesten, Szegeden és Sármelléken -2 fok volt.

Délután a Dunántúl nyugati tájain felhősebb területek is lesznek. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. A Fertő-tó környékén viharos, 65 km/óra körüli széllökések is lehetnek - figyelmeztet az OMSZ.

Melegfronti hatás miatt előfordulhat fejfájás, migrén. Ingadozhat a vérnyomás, csökkenhet a koncentráló-képesség. Álmatlanság is jelentkezhet.

Szerdán a változóan felhős ég mellett többórás napsütés várható. Estefelé a délnyugati határ közelében zápor már előfordulhat. A többfelé élénk délnyugati szél az Észak-Dunántúlon megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, +7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 19 fok között alakul.

Szeszélyes időjárásra kell számítani a héten. Csütörtökön és szombaton jobbára erősen felhős ég valószínű, többfelé és több alkalommal várható eső, zápor, akár zivatar is. Pénteken viszont általában változóan vagy gyengén felhős, csapadékmentes idő lesz. Jelentős mennyiségű csapadék, vagyis legalább napi 5 mm az ország területének felén lehet.

Ciklon hozza a felmelegedést

Egyelőre száraz levegő van az ország fölött, viszont egyre inkább egy Nyugat-Európa felett elhelyezkedő nagy kiterjedésű ciklon áramlásrendszere határozza meg az időjárást. Ez okozza a megerősödő déli szelet és a magasban zajló intenzív melegedést.

A ciklon középpontja Izland fölött van. Frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső Dél-Skandinávia, Dánia, a Benelux-államok, Észak-Franciaország és a Brit-szigetek területén. Ugyanakkor hullámzó frontzóna húzódik Kelet- és Délkelet-Európa felett az Urál északi részétől a Fekete-tengeren át egészen Szicíliáig, amelynek mentén északon havazik, másutt eső, záporeső esik.

Európa középső területei fölé délnyugat felől anticiklon nyúlik be, emiatt errefelé többnyire napos, száraz az idő. Amíg a legmagasabb nappali hőmérséklet az Ibériai-félsziget déli részén, az Égei-tenger mentén és a Fekete-tenger térségében 20 fok felett alakul, addig a balti államokban és északon csak fagypont köré melegszik fel délutánra a levegő.