Óriás energiafa-park Lengyelországban

Vágólapra másolva!
A rendkívül gyors növésű fával egyszerre termelnek áramot és hőenergiát egy papírgyár erőművében. Ezer hektár energiaültetvényből 100 ezer tonna biomasszát lehet előállítani.
Vágólapra másolva!

Európa egyik legnagyobb energiaültetvényét telepítik a lengyel Tengermelléken: a biomasszát kapcsolt villamos- és hőenergia-termeléshez, valamint papírgyártáshoz is felhasználják. A tervezett 25 ezer hektáros ültetvényből eddig csaknem ezer hektáron telepítettek hibrid nyárfát. Az International Paper Kwidzyn papírgyár és a Green Wood Resources Poland vállalat beruházását Lengyelország északkeleti részében valósítják meg.

A beruházók a hibridnyárfát tartják ideális nyersanyagnak a természetkímélő, kogenerációs erőművek működtetéséhez, amelyek egyszerre állítanak elő áramot és hőenergiát. A lengyel cég szerint a faültetvény földek minőségét is javítja.

A rendkívül gyors növésű hibrid nyárfát három-négy év után már biomasszaként lehet felhasználni a helyi papírgyár erőművében, amelyet hozzáalakítanak az új üzemanyag felhasználásához. A becslések szerint ezer hektár energiaültetvényből 100 ezer tonna biomasszát lehet előállítani.

Az ültetvényen termesztett fát cellulóz előállítására is felhasználják, de a kutatások szerint erre csak a nyolc-kilenc éves nyárfák faanyaga lesz alkalmas. Az International Paper a világ huszonnégy országában üzemeltet papírgyárakat, közel 70 ezer embert alkalmaz. Lengyelországi leányvállalata a legnagyobb lengyel papírgyártó.