Marad a szeles, hűvös idő

Vágólapra másolva!
Folytatódik a szeszélyes időjárás. Viharos széllökésekre kell számítani a Dunántúlon. Hidegfronti hatás miatt fokozódhatnak a reumatikus fájdalmak, ingadozhat a vérnyomás.
Vágólapra másolva!

Kedden többnyire erősen felhős lesz az ég, de északnyugaton, nyugaton már hosszabb időre felszakadozhat a felhőzet és kisüt a nap. A déli, délkeleti országrészben több helyen, másutt csak helyenként valószínű eső, záporeső. A hőmérséklet kora délután 10, 15, késő este 4, 10 fok között várható. Reggel 7 órakor a Kékestetőn 1, Pécsen 5, Siófokon 6, Budapesten és Szegeden 7, Debrecenben és Békéscsabán 8 Celsius-fokot mértek.

Délelőtt többfelé megerősödik az északi, északnyugati szél. A Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet kísérik 70-75 km/óra körüli széllökések. Hasonló erősségű széllökésekre kell számítani Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében az északkeleti szél miatt - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Délután jelentősen mérséklődik a légmozgás.

A Magyarország felett örvénylő ciklonrendszer északkelet felé helyeződik át, ennek hátoldalán továbbra is többnyire nedves, egyre hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé - ez okozza a hűvös időt. Hidegfronti hatás miatt fokozódhatnak a reumatikus fájdalmak, ingadozhat a vérnyomás, hosszabbá válhat a reakcióidő. Nehezebb időszak vár a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre, fokozódhat az asztmatikus rohamok erőssége is.

Fagy lesz hajnalban a Dunántúlon

Szerdán általában sok napsütés, nappali gomolyfelhő-képződés várható, de főként a Tiszántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, ott elszórtan eső, zápor is előfordulhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke nyugaton -2, keleten +6 fok közelében alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 16 fok között várható.