Még két napig tart a szeszélyes idő

Vágólapra másolva!
Több órás napsütés mellett záporeső, zivatar várható hétfőn, élénk déli széllel. Váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, de hétvégére már kora nyári meleg várható.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de ezzel fátyolfelhőzet mellett egyre több lesz a gomolyfelhő. Csak néhol alakulnak ki záporok. Délután dél felől átmenetileg ismét erősen megnövekszik a felhőzet. Egyre többfelé várható ismétlődő, akár intenzívebb záporeső, néhol zivatar is. Ez utóbbira főként délen kell számítani, de heves szél és jégeső nélkül.

Többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél, szélerősödés zivatar környékén lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 Celsius-fok között várható, az Alpokalján lesz a hűvösebb. Késő estére 10, 15 fok közé hűl a levegő.

Számottevő fronthatás ugyan nincs, de a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél mind a hideg-, mind a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Ilyen helyzetekben gyakori a fejfájás és vérnyomás-ingadozás. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumatikus panaszok. Nőhet a reakcióidő.

Kedden eleinte napos idő várható, majd nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Hajnalban keleten lehet zápor, majd délutántól nyugaton egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik, a Dunántúl északi felén viharossá is fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 23 fok között alakul.

Egyre melegszik az idő a héten

Szerdán napközben gyorsan csökken a felhőzet, és péntekig túlnyomóan derült, napos, száraz idő ígérkezik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán átmenetileg 15, 20 fokra csökken, de utána 23, 26 fok közé emelkedik péntekre. Jelentős mennyiségű csapadék, vagyis legalább napi 5 mm az ország területének 20 százalékán valószínű.

Ciklon hozza a záporokat

Továbbra is ciklon örvénylik Európa fölött, középpontja a Brit-szigetek felett van. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását is ez a ciklon határozza meg. Áramlási rendszerében nyugat, délnyugat felől több hullámban nedves levegő halad a szárazföld belseje felé. Emiatt a mediterrán térséget leszámítva többnyire közepesen vagy erősen felhős az ég, több helyen fordul elő eső, zápor. Európa északi peremén havazás, hózápor is kialakul.

Ugyanakkor a Földközi-tenger medencéjében jobbára kevés a felhő, csapadékról nem érkezik jelentés. A délutáni órákra Skandináviát kivéve nagy területen 13, 20 fok közé melegszik fel a levegő, Ukrajna keleti, illetve Oroszország nyugati tájain 21, 28 fok is előfordul. Ezzel szemben északon még hideg az idő, a csúcshőmérséklet 0 és +7 fok között változik.