Ragyogó idő jön a hidegfront után

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb területen süt ki a nap szerdán. A meleg idő erős, néhol viharos déli széllel érkezik. A hidegfront estére hagyja el a Kárpát-medencét, csütörtökön már 20-25 Celsius-fok lesz délben, kora délután.
Vágólapra másolva!

Szerdán egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet nyugat, északnyugat felől, és süt ki a nap. Eső, zápor délelőtt a déli és kelet országrészben lehet, majd főként csak a Tiszántúlon valószínű. Délután már ott is fokozatosan megszűnik a csapadék, és kisüt a nap. A hidegfront estére hagyja el a Kárpát-medencét.

A Dunántúlon olykor megélénkül a déli, másutt a nyugati szél. A hőmérséklet kora délután 15, 20, késő este 8, 13 Celsius-fok között valószínű.

A gyengülő hidegfront még kihat az időjárás-érzékenyek szervezetére. A légköri változások gyakran okoznak ilyen helyzetekben vérnyomás-ingadozást, fejfájást. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumatikus panaszok, és hosszabb lesz a reakcióidő is.

Csütörtökön túlnyomóan napos idő várható, némi fátyol- és kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz. Megerősödik a déli szél, a Kisalföldön néhol viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5, 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Május 2-ig több fokkal melegebb lesz, mint az április végén, május elején megszokott átlaghőmérséklet. A kellemes meleget afrikai eredetű légtömegek okozzák, ezért lesznek erős széllökések csütörtökön. A hosszú hétvégén kora nyári idő lesz, gyakorlatilag felhő sem lesz az égen. Szombaton 24-29 fok lesz a nappali maximumhőmérséklet, vasárnap és hétfőn pedig 25-30 fokos csúcshőmérséklet várható. A hosszú hétvége időjárásáról itt olvashat bővebben.