Súlyos olajszennyezés Szibériában

Vágólapra másolva!
Súlyos olajszennyezés érte a szibériai Angara folyót egy illegálisan megcsapolt dízelolaj-vezetékből. Az olajfolt kilométer hosszan úszik a folyón. Csütörtökön szükségállapotot hirdettek ki az irkutszki régióban.
Vágólapra másolva!

Két tonna dízelolaj került szerda este az Angara folyóba egy vegyipari cégtől Szibériában, emiatt a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el Szvirszk városában. Az olajfolt körülbelül tíz kilométer hosszan úszik a folyón.

Cseremhovo járásban beszüntették az ivóvízkivételt az Angarából. Az intézkedés közel 80 ezer embert érint - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális igazgatósága. A vizsgálat megállapította, hogy illegálisan megcsapoltak egy dízelolaj-vezetéket az Irkutszktól északra fekvő Uszolje-Szibirszkoje településen lévő Pribajkal állami kombinátban. Így került a szennyezés az Angarába, amely az egyetlen szibériai folyó, amely a Bajkál-tóból ered (a környék itt látható a Google térképén).

A megrongált vezetéket elzárták, az ivóvízellátás helyreállítását későbbre ígérik a hatóságok. A helyszínre megérkeztek az olajszennyeződések felszámolására szakosodott egységek. A regionális nyomozó hivatal vizsgálatot folytat a környezetszennyezés miatt, a rendőrség a dízelvezeték megbontása miatt indított eljárást.