Sárga riasztás a zivatarok miatt

Vágólapra másolva!
A Dunántúlon már több helyen zuhog az eső, délután északkeleten lesznek heves zivatarok. Pénteken főként a Tiszántúlon és északkeleten fordul elő zivatar az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

A heves zivatarok miatt első szintű (sárga) riasztást adott ki tizenhat észak-magyarországi és huszonkét alföldi kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) 13 óra 57 perckor. Észak-Magyarországon Ózd és Kazincbarcika környékén esett leginkább. Az Alföldön a magyar-román határ mentén, a sarkadi kistérségben volt zivatar, de a riasztás a záhonyitól a békésiig van érvényben. Az OMSZ aktuális riasztási térképe itt látható.

Csütörtökön előbb a Dunántúlon és a középső országrészben, majd a délután második felétől az ország északkeleti harmadában valószínűek zivatarok. Hevesebb zivatartevékenység délutántól várható a figyelmeztető előrejelzés szerint. A zivatarokat helyenként viharos, 60-90 km/órás szél, egy-két centiméteres jégdarabokból álló jégeső kíséri. Néhol felhőszakadás is kialakulhat: 30 millimétert meghaladó csapadék elsősorban a Dunántúl keleti részén és a középső országrészben fordulhat elő.

Estétől délnyugat felől markánsabb csapadékzóna várható beágyazott zivatarokkal - figyelmeztet az OMSZ, ami éjszaka a Dunántúlt fogja érinteni. Ennek közelében is lehetnek viharos, 60-70 km/óra körüli széllökések. Pénteken főként a Tiszántúlon és északkeleten fordul elő zivatar, heves széllel, sok csapadékkal, esetleg jégesővel.

Forrás: OMSZ
A pirossal jelzett helyszíneken voltak a leghevesebb zivatarok (az OMSZ 13 óra 30 perces radarfelvétele a csapadék intenzitásáról)