Sok esővel, zivatarral indul a hét

Vágólapra másolva!
Többfelé jelentősen visszaesik a hőmérséklet a felhős-esős időben. Kedden már melegebb lesz. A tartós esőt és az átmeneti lehűlést egy óriási, egész Európán végigvonuló frontrendszer okozza.
Vágólapra másolva!

Hétfőn napközben erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délutántól elkezd felszakadozni a felhőzet északnyugat felől. A szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 Celsius-fok között várható. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl a levegő.

Az ország nagy részén tartós eső várható. Főként a Dél-Dunántúlon, a középső és északkeleti megyékben helyenként 20 mm-t meghaladó csapadék lehet. Néhol zivatar is valószínű, amivel rövid idő alatt is lehullhat 20 mm feletti csapadék. Intenzívebb zivatarok a Tiszántúlon lehetnek, itt egy-egy helyen viharos, 60-90 km/órás szél és jégeső is társulhat a zivatarokhoz. A jégszemek átmérője 1-2 cm lehet. Alig valószínű viszont, hogy heves zivatarok alakulnak ki.

Egyre inkább egy hidegfront élettani hatásai lesznek meghatározóak. Az erre érzékenyeknek ingadozhat a vérnyomása. Fejfájás is jelentkezhet, gyakoribbak lehetnek a reumatikus fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál.

Kedden a Dunántúlon többnyire napos idő lesz kevés gomolyfelhővel. Keleten viszont erősen felhős lesz az ég, eső, zápor is várható, és csak lassan csökken a felhőzet. A középső országrészben kisüt a nap, és a nappal kialakuló gomolyfelhőkből néhol záporeső is előfordul. Időnként megélénkül az északi szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 22 fok között alakul.

Szerdától már többnyire napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel. Csütörtökön gyenge hidegfront érkezik, amely felettünk oszlik fel, ebből főleg nyugaton lehet csapadék és erőteljesebb felhősödés. Egyre melegebb lesz napközben: míg szerdán 21-25 fok lesz a maximumhőmérséklet, addig pénteken 22, 27, vasárnap 23, 30 fok várható.

Frontrendszer okozza a hűvös időt

Nagy hőmérsékleti különbségeket okoz Európában az a frontrendszer, amely Nyugat-Európa partjaitól a Német-lengyel-alföldön és a balti államokon át egészen Északkelet-Skandináviáig húzódik. A front mentén többfelé esik az eső, a Skandináv-félszigeten helyenként havazik. A front mögött, az északi, északnyugati területekre hideg levegő áramlik, ott a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé a 10 fokot sem éri el. Hétfő estig a frontrendszer kelet felé mozdul el. Ezért a kontinens középső részein is több fokkal mérséklődik a felmelegedés, és csapadékra is számítani lehet.