Teljes atomcsend van Japánban

Vágólapra másolva!
Ócska hőerőművek termelte árammal pótolják a leállított atomerőművek termelését a japán szolgáltatók. A szigetország negyvenkét éve először maradt teljesen atomenergia nélkül, de a szünet valószínűleg csak átmeneti lesz.
Vágólapra másolva!

Sorra kapcsolják a hálózatra a hőerőműveket a japán energiaszolgáltatók, miután a szigetországban teljesen leálltak az atomerőművek. Kötelező karbantartás miatt szombaton kezdték meg a Tomari atomerőmű blokkjainak leállítását az északi Hokkaido szigetén. Az eseményt több ezer demonstráló ünnepelte meg Tokióban.

Jelenleg a szigetországnak ötven atomreaktora van, miután a fukusimai katasztrófa miatt négy blokk végleg kiesett a termelésből. Az erőműveket a kötelező ellenőrzések után addig nem lehet újraindítani, amíg a létesítmények nem teljesítik az úgynevezett stressztesztek első fordulóját. Egyelőre bizonytalan, hogy meddig tart a leállás. Utoljára 1970. április 30-tól május 4-ig maradt atomenergia nélkül Japán, de akkor csupán két reaktort kellett ehhez leállítani.

Ha kánikula lesz nyáron, és sokan használják majd a légkondicionálókat, a megugró fogyasztás nehéz helyzetbe hozhatja a szolgáltatókat és a rendszerirányítót. Az atomerőművek helyett számos, negyven-ötven éve épített hőerőművet kell visszakapcsolni a rendszerbe. Mivel tartalékkapacitás nincs, már az is nagy áramszünetet okozhat, ha meghibásodás miatt egy elöregedett erőmű átmenetileg leáll - írja a Mainicsi Simbun napilap.

A fukusimai erőmű üzemeltetője, a Tepco számos hőerőművel is rendelkezik. "Kisebb-nagyobb hibák rendszeresen előfordulnak, amikor szinte fél évszázados berendezéseket kell működtetnünk, de az erőművet csak akkor állítjuk le, ha a problémák közvetlenül érintik az áramtermelést" - mondta a vállalat hőerőművekért felelős igazgatója a napilapnak. Az áramszolgáltatók szerelőcsapatokat tartanak készenlétben azért, hogy az elhúzódó áramszüneteket el lehessen kerülni.

A kormány most új, átfogó energiatervet dolgoz ki, elvetve azt a korábbi stratégiát, amelynek értelmében 2030-ig több mint 50 százalékkal tovább növelték volna a nukleáris energia arányát a japán gazdaságban. Az országban 2011. márciusi erőműtragédia nyomán szigorítják az atomenergia felhasználását.