Papíron lesz zöld cég a Microsoft

Vágólapra másolva!
Noha ellentételezi saját szén-dioxid-kibocsátását, adatközpontjait szénerőművek látják el. A Microsoft belső használatra CO2-kvótarendszer vezet be, hogy az egyes üzletágakat takarékoskodásra ösztönözze.
Vágólapra másolva!

Szén-dioxid-kibocsátásának ellentételezésével teszi környezetbarátabbá adat- és szofverfejlesztő központjai, valamint irodaházai fenntartását a Microsoft. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalat pénzéből másutt valósulnak meg szén-dioxid-csökkentő beruházások. A cég bejelentése szerint ilyen módon júliustól válik szén-dioxid-semlegessé a Microsoft.

Az üvegházház-kezelési terv részeként a szoftveróriás belső használatra szén-dioxid-kvótákat állapított meg az egyes üzletágak, részlegek számára, hogy pontosabban lehessen követni a folyamatokat. Kevin Turner operatív igazgatója egy blogbejegyzésben azt mondta: elismeri, hogy nem a Microsoft az első a szén-dioxid-semlegesség területén, de a kvóták arra fogják ösztönözni a vállalat egységeit, hogy takarékoskodással és megújuló energiaforrások használatával csökkentsék szén-dioxid-lábnyomukat.

A cég redmondi központjában energiatakarékossági szoftverfejlesztést hajtanak végre, amelytől évi másfél millió dolláros megtakarítást várnak a 2012-as üzleti évtől kezdve. A Greenpeace viszont nem elégedett a tervekkel a BBC szerint. A környezetvédelmi szervezet közlése szerint "az ördög most is a részletekben lakozik", mert az üvegházgáz-kezelési terv nem tiltja meg a Microsoftnak, hogy olyan adatközpontokat létesítsen, amelyeket aztán szénerőművek termelte villanyárammal látnak el. A szervezet a Windows gyártójának a Facebook és a Google mintájára a megújuló energiás központokat ajánlja.