Félszázan haltak meg jégverésben Kínában

Vágólapra másolva!
Már 49 halálos áldozata van annak a heves jégverésnek, amely a múlt csütörtökön ér el számos hegyi települést Kína északnyugati részén. A hirtelen lezúduló csapadék áradásokat és sárlavinákat okozott, több ezer ház dőlt romba.
Vágólapra másolva!

A heves zivatarok és az áradások miatt eddig negyvenkilencen haltak meg Északnyugat-Kíná hegyvidékén, Kanszu (Gansu) tartományban. További huszonhat ember eltűnt, nyolcvanheten vannak kórházban. A leginkább érintett Minhszian (Minxian) megyében csaknem 360 ezer lakosnak okozott kárt az időjárás. Csaknem 30 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. További ezrekre vár hasonló sors, mert házuk lakhatatlanná vált.

A nagy mennyiségű sár utakat zárt el, házak dőltek romba, elektromos vezetékek szakadtak le, termőföldek károsodtak. A területen buldózerek és kotrógépek dolgoznak. A helyszíni beszámolók szerint megnehezítették a mentést a vasárnapi újabb esőzések, helyenként havazások. A tengerszint feletti átlagosan 2000 méteres magasságban lévő települések némelyikén a levegő hőmérséklete nulla fok körüli volt. Sajtójelentések arról számolnak be, hogy az eddig küldött mintegy ezer sátor és csaknem 1300 ágy és más segélyek ellenére továbbra is hiány van meleg kabátokból és takarókból.

A hétvégén a közép-kínai Hunan tartományban 66 megyei szintű településen pusztított jégverés. Hat ember meghalt. Az extrém időjárás 238 ezer hektár termőterület érintett, és közel 3,5 millió embernek okozott károkat. 7600 ház romba dőlt és további 7100 megrongálódott. A közvetlen anyagi veszteséget 3,9 milliárd jüanra (139 milliárd forint) teszik.

Dél-Kínában ugyancsak a nagy mennyiségű csapadék okoz gondot. Kuanghszi (Guangxi) és Kuangtung (Guangdong) tartomány egyes részein 135 milliméter csapadék hullott, több folyó már kilépett a medréből. Az országos meteorológiai központ a legmagasabb vészjelzést adta ki, további esőt jelezve előre. A kínai hatóságok szerint áprilisban már hatvankilenc halálos áldozata volt az extrém időjárásnak, négy embert eltűntnek nyilvánítottak. Az összesített kár 15 milliárd jüanra (539 milliárd forint) rúg.