Nem tudni, miért pusztulnak az erdélyi fenyők

Vágólapra másolva!
Hatalmas, barna foltokban száradnak ki a fenyvesek. Az erdészek kórokozóra gyanakodnak, mert a 2011-es szárazság és az erdőtűz könnyű prédává tette az erdőket Erdély-szerte.
Vágólapra másolva!

Nem tudják a szakemberek, hogy az erdélyi fenyőerdőkben miért jelennek meg a kiszáradt fenyők által kirajzolt, hatalmas barna foltok. A jelenséget a Székelyudvarhely melletti Rez-tetőn figyelték meg - írja a Krónika napilap. Az erdészek eleinte arra gyanakodtak, hogy a tavaszi időszakban igen gyakori erdőtüzek következménye a fák elszáradása egy-egy területen. Olyan területeken is kiszáradhatnak ugyanakkor a fenyőerdők, ahol a tüzek csak az aljnövényzetet érintették. Később azt is megállapították, hogy olyan területeken is száradnak a fák, ahol a lángok nem érintették az erdőt.

A nagy foltokban jelentkező barnulás Erdély-szerte elterjedt jelenség, nem csak Székelyudvarhely mellett figyelhető meg - mondta Ioan Banucu, a Homoródi Erdészeti Hivatal vezetője. Balog Ágoston erdész szerint a 2011-es szárazság és az erdőtűz könnyű prédává tette az erdőt a kórokozók számára. A szakember szerint importált fenyőfa-raklapokkal kerültek kórokozók Közép- és Kelet-Európába, hozzátette viszont, hogy az összefüggés egyelőre nem bizonyított.

Egész Erdélyre kiterjedő problémáról van szó, erősítette meg Ambrus László, az udvarhelyi Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport ügyvezető igazgatója a Krónika napilapnak. A szakemberek még keresik az okokat, de a kórokozók, rovarok pusztítására gyanakszanak.

Az erdészeti hivatal vezetője szerint az egyetlen megoldás kitermelni a kiszáradt fákat és újraültetni fenyővel az érintett területeket, viszont ez időigényes folyamat. A nem tervezett fakitermelést a környezetvédelmi minisztériumnak kell engedélyeznie, azután pedig az illetékes erdészetnek közbeszerzést kell kiírnia magára a kivágásra, utána pedig a faanyag értékesítésére is. A munkálatokat a lehető leghamarabb le kell bonyolítani Banucu szerint, mert a kiszáradt fenyők minősége gyorsan romlik.