Viharos lökésekkel, északi széllel újabb hidegfront érkezik a pár órás napsütés után. Délutántól esni fog. Csütörtökön Fejér és Veszprém megyében 90 km/órás széllökések is lehetnek.

Szerdán megerősödik az északi, északnyugati szél egy érkező hidegfront miatt. A Dunántúlon viharos, 60-80 km/órás, északkeleten pedig 60-75 km/órás széllökésekre kell számítani. Emiatt első fokú (sárga) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) több mint negyven közigazgatási kistérségre, köztük Budapestre is.

Napközben az ország középső sávjában sok napsütés várható, eközben a Dunántúlon erősen megnövekszik a felhőzet. Délutántól egyre több helyen fordulhat elő csapadék. A középső területeken délután, kora este néhol zivatar is lehet. Keleten, északkeleten nem várható változás, marad a többnyire borult idő ismétlődő esővel. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 20 Celsius-fok között valószínű, de a Duna-Tisza közén ennél kissé melegebb is lehet. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.

A hidegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek a magasban az ország fölé érkező hideg levegő miatt. A fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak légköri okai is lehetnek. Gyakoribbá válnak a reumás fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál.

Csütörtökön reggel keleten erősen felhős vagy borult idő várható többfelé esővel, záporral. Majd felszakadozik a felhőzet, egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Változóan felhős időre van kilátás az ország nyugati és középső részén, néhol lehet záporeső.

Sokfelé erős lesz az északnyugati, északi szél, időnként viharossá is fokozódik, főként a Dunántúlon. A legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/órát, ezért Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyére másodfokú (narancs) figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5, 11 a legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 18 fok között alakul.

Csak a Fekete-tengeren és Spanyolországban van meleg

A Kárpát-medence időjárását együtt alakítja a Balkán-félsziget felett örvénylő, kissé északabbra helyeződő ciklon nedves levegője, és az északnyugatról áramló hideg, váltakozó nedvességtartalmú levegő. Ezzel szemben kánikulai meleg van a Fekete-tengertől északkeletre eső területeken, valamint Spanyolországban, a délutáni órákra 29, 33 fok közé, a Pireneusi-félsziget délnyugati részén 35 fok fölé melegszik fel a levegő. Ugyanakkor a Kárpát-medencében, Lengyelország területén és a Kelet-európai-síkság nyugati felén hűvös az idő; többnyire 11 és 16 fok között változik a hőmérséklet.

Hideg van a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget térségében is, ott csak 9, 14 fok közötti a jellemző délutáni hőmérséklet. A kontinens legnagyobb részén sok a felhő; északnyugaton és a Balkán-félszigeten több helyen esik az eső is.