Marad a viharosan szeles idő

Vágólapra másolva!
A Balatonnál 90 kilométer/órás széllökések is lehetnek. Pénteken már napos, száraz idő lesz. Európa nagy részén továbbra is hűvösebb van az ilyenkor megszokottnál egy többközéppontú ciklonrendszer miatt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön folytatódik a szeles idő. Viharos széllökések kísérik az északi, északnyugati szelet. Emiatt első szintű (sárga) riasztást adott ki több mint negyven közigazgatási kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Dunántúlon és az északkeleti országrészben 70-80 kilométer/órás széllökésekre kell számítani késő délutánig. Délelőtt előfordulhat 90 kilométer/óra körüli lökés is a Balaton és a Dunántúli-középhegység térségében. Késő délutántól mindenütt jelentősen mérséklődik a szélfúvás.

Délelőtt északkeleten még több helyen valószínű eső. Napközben mindenütt csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap. Hűvös időre kell számítani: a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13, 18 Celsius-fok között valószínű, de északkeleten kevéssel 13 fok alatt is lehet. Késő estére 8, 13 fok közé hűl le a levegő.

A hidegfront estig vonul át a Kárpát-medence fölött. Emiatt eleinte nedvesebb, majd szárazabb, egyre hűvösebb levegő érkezik a magasban Magyarország fölé. Az időjárás-érzékenyeknél a hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. A fejfájásnak, a vérnyomás ingadozásának légköri okai is lehetnek. Ilyenkor gyakrabban jelentkeznek a reumás fájdalmak.

Ilyen az idő Európában

Többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el a Skandináv-félszigettől Közép-Európán át egészen a Balkán félszigetig. Hatására ezeken a területeken gyakran erősen felhős az ég, és főként a ciklonközéppontokhoz tartozó frontok mentén esik az eső, záporeső.

Anticiklon alakítja az időjárást a Fekete-tengertől északkeletre eső területeken, valamint a kontinens nyugati és északkeleti része fölött. Emiatt arrafelé többnyire kevés a felhő, napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Spanyolországban és a Fekete-tenger térségében általában 26 és 32 fok között alakul. Európa nagy részén továbbra is hűvösebb van az ilyenkor megszokottnál, többnyire 12, és 21 fok között alakul a délutáni órákban a hőmérséklet.