Megjön a háromnapos nyár

2012.05.17. 18:08

Most nem a hétvégére romlik el az idő május első felével ellentétben. Az enyhébb, szárazabb léghullámoknak köszönhetően mindenütt napos idő várható, és a hőmérséklet is gyorsan emelkedik. Péntekre virradóan még lesz talajmenti fagy. 

Szabadtéri programok szervezéséhez kiváló idő lesz a következő három napban. Nem lesz kánikula, ugyanakkor a hőmérséklet lehetővé teszi tartós szabadban tartózkodást. Vasárnap olykor megerősödik az északnyugati szél, ezért a vitorlázók, szörfözők birtokukba vehetik a nagyobb tavakat. Hétfőn viszont egy frontrendszer érkezik záporokkal, zivatarokkal és viharos széllel.

Pénteken túlnyomóan derült lesz az ég. Napos időre van kilátás, csak keleten lehet kevés gomolyfelhő, de csapadék ott sem valószínű. A Tiszántúlon helyenként megélénkül az északkeleti szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában 1, 6 fok között alakul. A Dunántúlon több helyen talajmenti fagy is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 21 fok között valószínű.

Szombaton is többnyire napos, száraz idő várható, csak kevés gomoly- és fátyolfelhő lehet. A déli, délkeleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 3, 9 fok között alakul, legmagasabb értéke 23, 26 fok között várható.

Vasárnap is túlnyomóan derült marad az ég. Napos, száraz idő lesz, csupán estefelé nyugaton, délnyugaton lehet több felhő. A déli, délkeleti szél megélénkül, a Kisalföldön erős lökések is kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 8, 13, délután 26, 29 fok között alakul.

Levertséget okoz a gyenge melegfronti hatás

Front nem éri el az országot, de a magasban zajló melegedés miatt a fokozottan érzékeny szervezetűeknél a gyenge melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Náluk a fáradékonyság, levertség, fejfájás, migrén hátterében légköri okok is meghúzódhatnak. Alvási zavarok is előfordulhatnak. A megszokottnál hosszabb reakcióidő főként a közlekedésben lehet veszélyes.

Sok napsütés várható a környező országokban is. Eleinte a keleti területeken lesz több felhő. Erdélyben és Románia keleti területein valószínű csapadék, vasárnap, egy nyugat felől érkező frontrendszer hatására Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban alakulnak ki záporok, zivatarok.

Fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, de rekordok megdőlésére nem számíthatunk, még akkor sem, ha 20-án meleg is lesz. Az ilyenkor mért legmagasabb nappali hőmérséklet 35,0 fok volt, amit 1994. május 18-án Vásárosnaményban mértek. Az abszolút minimumhőmérséklet -1,6 fok volt, amit 1968. május 20-án Lentiben regisztráltak.

Ilyen volt az idő a héten
Május 12-én az ország nagy részén eleinte nyáriasan meleg idő volt, a legmagasabb nappali hőmérséklet még 26 és 32 fok között alakult. A déli óráktól északnyugat felől azonban markáns hidegfront érkezett, és több fokkal csökkent a hőmérséklet. Sokfelé viharossá fokozódott az északnyugati, északi szél. Vasárnap, hétfőn és még kedden is sok volt a felhő felettünk, nyugat, északnyugaton csak helyenként, másutt többfelé esett az eső. A hőmérséklet 4-5 fokkal elmaradt az ilyenkor megszokottól, vasárnap, hétfőn a csúcshőmérséklet mindössze 10 és 18 fok között változott, kedden már kissé melegebb volt, akkor 14, 22 fokot mértek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK