Kekszvágóval a túl zajos repülők ellen

Vágólapra másolva!
Alakváltoztató hajtóműburkolatokkal kívánja csökkenteni repülőinek zajszennyezését a Boeing. Az intelligens burkolatok a repülési helyzethez alkalmazkodnának. A megoldást már tanulmányozzák a cég formatervező mérnökei, de egyelőre marad a kekszvágó-szerű zajcsökkentő.
Vágólapra másolva!

Már megfigyelhetők azok a burkolatok a Boeing 787-es hosszútávú utasszállítón, amelyeket a sugárhajtómű kilépő végénél fogazottra alakítottak ki, így leginkább egy kekszvágóra hasonlítanak. A rögzített, nem mozgó burkolat úgy csökkenti a zajszennyezést, hogy a fogazatok miatt összekeveredik a hajtómű gondolája mellett örvénylő levegő a sugárhajtású motorból kilépő forró levegővel. A megoldás lassan olyan megszokottá válik, mint a felfele mutató, aerodinamikailag kedvezőbb hatású szárnycsúcsok.

A fogazott végű burkolat a repülőtéren 15 decibellel csökkenti a hajtómű miatti zajterhelést, de az utastér hátsó részén is 4-6 decibellel csökken a zaj. Egy sugárhajtómű körülbelül 130 decibeles hangnyomást okoz harminc méterről, míg százhetven méterről 100 decibeleset. Ha ismétlődően jelentkezik, akkor már 85 decibeles hangnyomás is maradandó halláskárosodást okozhat.

A zajcsökkentő megoldás akkor lenne a leghatékonyabb, ha a fogazott kialakítás alkalmazkodna a repülési helyzethez - mondja Randy Tinseth. A Boeing alelnöke hétfőn mutatta be a Királyi Repülésügyi Társaság előtt Londonban a világ legnagyobb darabszámban gyártott utasszállítója, a 737-es következő változatát. Tinseth elmondása szerint a 2017-ben piacra kerülő utódon, a 737 Maxon még rögzített zajcsökkentő hajtóműburkolatok lesznek.

"Dolgozunk a repülési körülményekhez alkalmazkodó anyagok beépítésén. Az egyik megoldás a változtatható alakú és méretű fogazat kialakítása. Az ezzel szerelt motor mindig a lehető legkevesebb zajt keltené" - mondta Tiseth. Az elképzelést első körben már 2005-ben tesztelte a cég. Akkor egy hőmérsékletváltozásra érzékeny ötvözettel vonták be a fogazatot. A kifejezetten a csendes repülésre kihegyezett, kísérleti 777-esnél az volt a cél, hogy a startnál teljes terhelésen működő hajtóművek zaját csökkentsék. A használt ötvözet viszont még nem alkalmas arra, hogy sorozatgyártású gépekben alkalmazzák.